Britanski zvaničnici bijesni

Premijerka Velike Britanije Theresa May iskazala je svoju zabrinutost Donaldu Trumpu, nakon što su američki mediji objavili povjerljive dokaze o bombi koja je aktivirana u Manchester Areni i usmrtila 22 osobe.

Američki zvaničnici su bili bijesni kada su se pojavile fotografije na kojima su prikazani ostaci nakon napada. Fotografije je objavio New York Times. Premijerka je razgovarala s Trumpom o curenju informacija kada su se sastali na NATO samitu.
Na fotografijama se vide krvavi ostaci bombe i ruksaka koji je napadač koristio.
Osam osoba koje se sumnjiči za povezanost s napadom se nalaze u pritvoru, a identitet napadača Salmana Abedija američki mediji su objavili za manje od 24 sata nakon eksplozije, dok britanski nisu znali o kome je riječ.
Sekretarka unutrašnjih poslova Amber Rudd kazala je da je bijesna zbog otkrivanja identiteta napadača te je upozorila Washington da se ovakvo nešto više ne smije ponoviti.
Vjeruje se da su zakonodavne institucije krive za ovo curenje informacija, a ne Bijela kuća. Zvaničnici su kazali kako je ovo curenje izazvalo nepovjerenje prema američkim saveznicima.
Identitet Abedija objavile su američke TV mreže CBS i NBC prije nego je iko od javnosti i medija u Britaniji to znao.