Prelomna godina za EU

Članice Evropske unije uskoro će početi da ulažu u zajedničke vojne projekte.

- Kada je prošli put prijedlog trebao biti prihvaćen, Britanija se nije slagala - izjavio je visoki zvaničnik EU.
Novac će pomoći francusko-njemačkim naporima da se razvije snažnija i integrirana evropska odbrana koja će moći odgovoriti na sve prijetnje na evropskim granicama, javlja Daily Mail.
- Devetnaest zemalja među kojima se nalaze i Francuska, Njemačka, Italija i Španija započet će s razgovorima sljedećeg mjeseca o CFM-u (kooperativni finansijski mehanizam), koji bi trebao započeti sljedeće godine - izjavio je zvaničnik Bruxellesa tokom sastanka ministara obrane Evropske Unije.
Britanija je na referendumu odlučila da napusti Uniju, a poznato je da se britanski zvaničnici već dugo protive takvoj odbrambenoj integraciji zbog straha od osnivanja vojske Evropske Unije.
Fond u kojem će novac biti vlasništvo vlada članica Evropske Unije bit će treći dio finansijskog plana koji vodi Evropska Komisija u kojem će se nalaziti i dio novca iz evropskog budžeta za obranu.
Još nije jasno o kojoj se svoti novca radi, ali će doprinosi sigurno biti na dobrovoljnoj bazi. Države članice će moći posuđivati taj novac dok god ga vraćaju na vrijeme. Evropska Komisija će također investirati u fond.
- Ovdje se radi isključivo o likvidnosti. Projekti često ne mogu zaživjeti ili su odgođeni jer države nemaju raspoloživ novac. Ovako će uvijek biti raspoloživog novca za odbranu - izjavio je zvaničnik.
Ako navedeni koraci budu potvrđeni i prihvaćeni od država članica EU, ovo će biti najveći istraživački i finansijski plan za odbranu u proteklih deset godina. Tako će Evropa vratiti ulaganje u odbranu na ranije svote te poslati poruku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji želi da Evropa plaća za svoju sigurnost.