Dok svi pričaju o opozivu

Američka vojska iz vazduha je napala snage odane predsjedniku Sirije Basharu Al-Assadu, saopćili su zvaničnici Bijele kuće.

Iako je Reuters prvi prenio informaciju kako su američki avioni gađali snage sirijske armije, to nije istina, jer izvještaji sa terena govore da je napadnut konvoj jedne šijtske milicije, koja je odana predsjedniku Sirije Al-Assadu.

Američke snage su prošlog mjeseca krstarećim projektilima gađali bazu sirijske armije u blizni Damaska, što je izazvalo veoma oštre reakcije zvanične Moskve, Teherana i Pekinga.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin tada je u veoma oštrom tonu osudio napad Amerike na snage lojalne legitimnom predsjedniku Sirije, te je najavio da Rusija naredni put neće sjediti "skrštenih ruku" ako SAD napadnu sirijsku armiju.

Današnji napad nije bio na sirijsku armiju, već njihove saveznike, ali za sada nije poznato o kojoj se miliciji tačno radi.

U Siriji se na strani Bashara Al-Assada i Rusije bori nekoliko frakcija, a jedna od njih je i šijtska milicija Hezbolah iz Libana, koja je najvjerovatnije bila meta napada.

Hezbolah, osim Islamske države, često napada i Izrael, veliki saveznik Amerike, pa je za očekivati da je meta današnjeg napada bila upravo ova milicija, koja se nalazi pod kontrolom Irana.