Slijede sankcije

Evropska unija je postavila rok Poljskoj i Mađarskoj da do juna ove godine počnu prihvatati izbjeglice od Italije i Grčke.

Evropska unija (EU) je postavila rok Poljskoj i Mađarskoj da do juna ove godine počnu prihvatati izbjeglice od Italije i Grčke.
Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos je kazao novinarima da će, ukoliko ne budu poštovale odluku Brisela, ove dvije zemlje biti sankcionirane, prenosi Anadolija.
"Pozivam Poljsku i Mađarsku, koje nisu primile nijednu osobu do sada, da konačno odmah počnu s time", izjavio je Avramopoulos.
Dodao je da postoje mehanizmi prema kojima bi Poljska i Mađarska mogle biti kažnjene.

Prekršajne procedure

"Ukoliko ništa ne poduzmu prije narednog izvještaja Evropske komisije u junu, Komisija neće oklijevati da upotrijebi svoja ovlaštenja na osnovu potpisanih ugovora i pokrene prekršajne procedure", rekao je Avramopoulos.
Više od 45.000 osoba samo ove godine je stiglo do Italije čamcima iz Sjeverne Afrike, što je za 40 posto više u poređenju sa istim periodom 2016. godine.
Mađarska i Slovačka na Europskom sudu pravde osporavaju kvote EU-a za izbjeglice i migrante, tvrdeći da je takva raspodjela među državama članicama nezakonita.