Najviše Srbijanci

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) najmanje alkohola na području Balkana konzumiraju stanovnici BiH, Albanije i Makedonije, dok građani Srbije popiju više od 12,5 litara alkohola što ih svrstava u balkanske rekordere.

Prema rezultatima spomenutog izvješća, Turska je evropska zemlja čiji stanovnici u prosjeku konzumiraju najmanje alkohola i alkoholnih pića. Naime, prosječan stanovnik Turske stariji od 15 godina godišnje konzumira manje od 2,5 litara alkohola i alkoholnih pića.

Nakon Turske, promatrano na evropskoj razini, slijede BiH, Albanija, Makedonija, Malta i Italija gdje jedna osoba iznad 15 godina u prosjeku godišnje konzumira od 5 do 7,4 litara alkohola i alkoholnih pića.

Istraživanje SZO je pokazalo da na prostoru Balkana u prosjeku najmanje piju građani BiH, Albanci i Makedonci, a najviše Srbijanci. Odmah iza Srbijanaca su Hrvati koji godišnje popiju do 10 do 12,4 litara alkohola i alkoholnih pića.

Prema navodima SZO-a, u BiH se najviše konzumiraju žestoka pića (73 posto), a nakon toga pivo (23 posto) i vino (četiri posto).

Osim ovih evropskih zemalja, zemlje gdje osoba starija od 15 godina u prosjeku godišnje konzumira više od 12,5 litara alkohola i alkoholnih pića su Srbija i Portugal.

Nakon ovih evropskih zemalja, najviše alkohola u prosjeku konzumiraju stanovnici Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Španije, Belgije, Švicarske, Austrije, Grčke, Finske, Estonije, Latvije i Hrvatske.

Promatrano na globalnoj razini, zemlje čiji stanovnici u prosjeku godišnje popiju najviše alkohola su zemlje istočne i središnje Evrope, kao i Rusija gdje u prosjeku jedan stanovnik na godišnjoj osnovi konzumira više od 12,5 litara alkohola i alkoholnih pića, navodi se u istraživanju SZO-a.

Prosječan stanovnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) godišnje konzumira od 7,5 do 9,9 litara alkohola i alkoholnih pića, Kine od 5 do 7,4 litra, Indije od 2,5 do 4,9 litara, a prosječan stanovnik Kanade od 10 do 12,4 litara godišnje.