Virus

Virus 'WannaCry' napao sisteme u 150 država širom svijeta, a zaustavio ga je jedan 22-godišnjak.

Stručnjaci su objavili nekoliko osnovnih stvari koje treba znati o masivnom hakerskom napadu na internetske i druge sisteme širom svijeta.
Sam virus se zove "WannaCry".
Napao je organizacije u 150 država širom svijeta, a postoji mogućnost da su korišteni alati ukradeni od američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), navode agencije.
Na žestokom udaru bio je Nacionalni zdravstveni servis (NHS) Velike Britanije – virus je onesposobio rentgen mašine i blokirao pristup kartonima pacijenata.
„Malo sam zabrinut zbog toga što ne znamo tačno šta ćemo uspjeti naći u ponedjeljak kada ljudi dođu na posao i upale svoje laptope“, kazao je krajem prošle sedmice Andrew Foster iz NHS-a.
Na udaru hakera bila je i kurirska služba FedEx u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i nekoliko proizvođača automobila u Evropi.

Ucjena kao motiv

Napade je zaustavio jedan 22-godišnjak koji je kupio jednu internetsku domenu (adresu) za 10 američkih dolara na koju je postavio „kill switch“ (prekidač za ubistvo) virusa.
Motiv za internetski napad koji je potresao svijet se ne čini političkim.
Virus je blokirao pristup određenim datotekama i tražena je otkupnina od vlasnika tih datoteka kako bi bile „oslobođene“.
Špekulira se kako su hakeri inkasirali 20.000 američkih dolara.
Ben Rapp, izvršni direktor kompanije Managed Networks IT, smatra kako je riječ o "direktnom organiziranom kriminalu koji za cilj ima samo profit“.
"Ovdje nema političke agende, nema viših ciljeva, ovo je prosta ucjena“, dodaje on.
Upozorava se kako napadači mogu modificirati kod virusa i ponovo pokušati napasti, te kako korisnici trebaju konfigurirati sva unapređenja sistema naročito na uređajima koji imaju Windows operativni sistem.