Za to postoje mnoge teorije (zavjere)

Teroristi tzv. Islamske države izvršili su napade širom planete, na ciljeve u SAD, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Rusiji, Iraku, Siriji... ali nikad, baš nikad, ISIS nije napao Izrael.

Za to postoje mnoge teorije (zavjere), kao naprimjer ona "Hornets Nest" u kojoj se tvrdi da je ISIS zapravo tvorevina izraelske tajne službe Mossad, a da se lider ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi zapravo zove Simon Elliot i da je izraelski agent.

Naravno, ovo nikad nije dokazano, ali i dalje ostaje pitanje kako je moguće da ISIS i Izrael žive doslovno jedni pored drugih, a da među njima nema sukoba.

Independent donosi zanimljivo objašnjenje, u kojem se tvrdi kako se teroristi ISIS-a plaše Izraelaca pa da ih zbog toga ne napadaju?!

Nekadašnji ministar odbrane Izraela Moshe Ya'alon izjavio je za Independent kako je jedna grupa terorista ISIS-a krajem prošle godine napala izraelske snage na Golanskoj visoravni, te je došlo do razmjene vatre.

- ISIS je u jednoj situaciji, koja se desila prošlog novembra, otvorio vatru na naše snage, ali su se brzo izvinili zbog toga - rekao je Ya'alon.

The Times of Israel piše da se ISIS "plaši" Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), a zapadni mediji su i ranije pisali kako je to, zapravo, glavni razlog što ISIS nikada ne bira mete u Izraelu.

"Sudeći prema izvještajima zapadnih novinara, koji su proveli vrijeme na teritoriji pod kontrolom ISIS-a, Izrael je jedina država na svijetu koje se ISIS plaši, jer vjeruje da je njihova armija prejaka za njih", piše Independent.

Međutim, kako onda objasniti da se ISIS-ovci ne plaše Rusije i SAD, ali se plaše Izraela? Čudno, zar ne?