Čeka li Evropu novi potres

U Francuskoj su jutros otvorena birališta za prvi krug najneizvjesnijih predsjedničkih izbora u posljednjoj deceniji.

Izbori su u sjeni terorističke prijetnje nakon što je prije dvna dana napadač umrtio jednog policajca na glavnoj pariškoj aveniji, a još nekoliko ih je ranio. Vlada je odlučila da danas rasporedi više od 50.000 policajaca i 7.000 vojnika širom zemlje.

Ukupno se kandidirano 11 osoba, ali je pet kandidata za odlazak u drugi krug. Niti jedan do sada nije obavljao tu visoku dužnost, a vodeći prema anketama su: Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Francois Fillon, Jean-Luc Melenchon te Benoit Hamon.

Analitičari, kako prenosi CNN, smatraju da su izbori od ključne važnosti i za Evropsku uniju koja se već suočava sa krupnim krizama poput Brexita i vala migranata.
 
Prvi krug izbora se održava danas, a drugi krug, koji je izvjestan prema predizbornim anketama će biti održan 7. maja ove godine. Ko su zapravo kandidati i šta zastupaju?
 
Marine Le Pen je radikalna desničarska političarka koja izaziva najviše kontroverzi. Njeni negativni stavovi prema imigraciji i Evropskoj uniji izazivaju strah od mogućih nestabilnosti ukoliko ona pobijedi. Liderka partije Nacionalni front će, vjerovatno, u prvom krugu osvojiti najviše glasova, ali je pitanje kako će proći u drugom krugu. Protiv je francuskog članstva u EU i NATO.

Emmanuel Macron je iznenađenje na izborima. Malo je poznat kandidat, koji podržava liberalnu opciju i ima iza sebe brojne poslovne ljude u Francuskoj. Najavljuje reformu obrazovanja i odbrane. Osnovao je vlastitu stranku i dobio veliki odziv građana te je po anketama odmah iz Le Pen.
 
Francois Fillon, lider Republikanske stranke je glavni favorit ako uđe u drugi krug. Konzervativna politička opcija koju vodi je u krizi, ali Fillon bi mogao biti riješenje. Iako je već jednom pokušavao da se kandidira, korupcijski skandal u porodici ga je spriječio. Sada ima značajnu podršku, a njegova pobjeda bi, vjerovatno, značila kontinuitet trenutne francuske politike.  Upoređuju ga sa Margaret Thatcher, jer najavljuje odlučne reforme. Inače, Fillon živi u zamku iz 12. stoljeća!
 
Jean-Luc Melenchon je ljevičar koji okuplja neke od bivši komunista i mlade. Popularan je kao govornik i najavio je borbu za veće plaće, poreze i pravednije društvo. Na izbornim skupovima je koristio holograme kako bi mogao „biti na više mjesta istovremeno“.
 
Benoit Hamon je kandidat Socijalističke partije. Prema anketama u prvom krugu ima najmanju podršku. Međutim, to ništa ne mora značiti, s obzirom da iza njega stoji jaka politička stranka. Socijalisti trpe kritike zbog bivšeg predsjednika Fracois Hollandea, koji im je donio loš imidž.  Iako je izuzetno visok ima nadimak „mali Ben“.