Napad iz finansijskih razloga

Njemačko tužilaštvo saopćilo je da je osumnjičeni za bombaški napad na autobus koji je prevozio igrače nogometnog kluba Borussia Dortmund Rus koji ima njemačko državljanstvo te da je napad izveo iz finansijskih razloga.

Tužilaštvo je saopćilo da je uhapšen 28-godišnji Sergej W. koji je živio u Baden-Württembergu. Uhapšen je krajem prošle sedmice nedugo prije dolaska na radno mjesto u blizini Tubingena, grada na jugozapadu Njemačke.
U saopćenju je navedeno da je napad izvršio iz finansijskih razloga. Novinari Bilda izvijestili su kako je osumnjičeni kupio 15.000 dionica kluba za 78.000 eura i nakon napada ih je želio prodati kako bi se obogatio. Prema uredu federalne kriminalističke policije, osumnjičeni je mogao zaraditi blizu 3,9 miliona eura.
On je odsjeo u istom hotelu u kojem su odsjeli nogometaši. Radnik iz hotela je naveo da je osumnjičeni mirno ušao u restoran i naručio odrezak dok su ostali gosti pobjegli u panici nakon detonacija. On je ranije tražio sobu koja je imala pogled na ulicu. Policija vjeruje da je mogao aktivirati eksploziv daljinskim upravljačem.
Podsjećamo, napad se dogodio 11. aprila pred četvrtfinale Lige šampiona. Tom prilikom povrijeđen je nogometaš Marc Bartra.