Kinezi ne mogu obuzdati Kim Jong Una

Situacija na Dalekom istoku je iz dana u dan sve napetija. Sjeverna Koreja izvršila je neuspješno lansiranje balističke rakete srednjeg dometa KN-15, koja je eksplodirala odmah nakon ispaljivanja. Sve to se dešavalo u trenutku kada je potpredsjednik SAD, Michael Pence, stigao u prvu posjetu Seulu.

Svi strahuju šta će se desiti 25. aprila, na Dan armije, kada se očekuje da će režim Kim Jong-una ponovo demonstrirati opasno ispaljivanje raketa prema Japanu ili Južnoj Koreji.

Bijela kuća je vrlo oštra prema Sjevernoj Koreji, a konstanto padaju teške riječi.

Jedna od glavnih tema razgovora Donalda Trumpa s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom bila je ratni sukob, javlja CNN.

Ipak, kako kažu diplomatski izvori, Peking se pravda time da više ne kontroliraju Pjongjang, a tvrde da su zadnje raketne prijetnje “Koreanci izveli na svoju ruku”.

- Sjeverna Koreja zadaje velike brige Kini - saopćio je zvanični Peking.

Pence je pružio podršku Južnoj Koreji, a naglasio je da će im SAD uvijek pomoći. Seul je udaljen samo 25 km od granice sa Sjevernom Korejeom tako da je za napad “dovoljna” teška artiljerija.

I Japan je itekako uznemiren. Najavljeno je da će premijer te zemlje, Shinzō Abe, u Moskvi 27. - 28. aprila, sa ruskim predsjednikom, Vladimirom Putinom razgovarati o tome šta Rusija može učiniti da obuzda Kim Jong-una.