Posjetila je 117 zemalja i prešla 1,7 milijardi kilometara

Nakon stupanja na prijesto 6. februara 1952. godine i krunisanja u Westminsterskoj opatiji, koje se odigralo 2. juna naredne, u njenoj već 28. godini života - budući da je rođena 21. aprila 1926. - Elizabeth Alexandra Mary Windsor postala je kraljica Elizabeth II, suveren ne samo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, već i Australije, Kanade, Novog Zelanda i još 12 drugih država koje su postale nezavisne nakon njenog zakraljičenja.

Najduži staž

Tokom njenih decenija na prijestolu jedne od dvije najcjenjenije još uvijek postojeće svjetske monarhije (druga je, u to nema nikakve sumnje, japanska), njena je zemlja prošla kroz velike promjene. Dekolonizacija Afrike, devolucija vlasti u samom UK, patrijacija Kanade kojom je 1982. godine ta zemlja stekla puni suverenitet...

Toliko je dugo na vlasti da je monarh sa najdužim stažom u britanskoj historiji, te najduže vladajuća samosvojna kraljica i ženska glava države u historiji svijeta (u svemu je tome prestigla svoju čukunbaku, kraljicu Victoriju). U oktobru prošle godine postala je najduže vladajući trenutni monarh i glava države nakon smrti tajlandskog kralja Rame IX.

Tokom svog života se naputovala kao malo ko na kugli zemaljskoj. Susretala se s petoricom papa, američkim i ruskim predsjednicima, nigerijskim poglavicama, Titom, s ovim, s onim...

A za sve to vrijeme - u trenutku pisanja ovog teksta, 22. marta, govorimo o 23.786 dana, odnosno tačno 65 godina, jedan mjesec i 14 dana - Njeno Veličanstvo nije izvadilo pasoš svoje zemlje kojom suvereno vlada.

Drugim riječima, kraljica Elizabeth II ne posjeduje pasoš Ujedinjenog Kraljevstva, ali ni Kanade ni Australije ni Novog Zelanda niti bilo koje druge njene države.

Zašto? Zbog toga što je sama po sebi na neki način - pasoš. Razumije se, u vrlini činjenice da je suveren te zemlje.

Suveren i podanik

Evo šta piše na zvaničnoj web stranici britanske monarhije:

"Kada putuje u inostranstvo kraljici ne treba britanski pasoš. Naslovnica britanskog pasoša prikazuje kraljevski grb, a prva stranica sadrži drugu reprezentaciju grba, skupa sa ovim riječima: 'Državni sekretar Njenog Britanskog Veličanstva traži i zahtijeva u ime Njenog Veličanstva od svih onih kojih se to tiče da dozvole nosiocu slobodan prolaz bez sputavanja i preprječavanja i da obezbijede nosiocu pomoć i zaštitu ako je neophodno".

Pošto se britanski pasoš izdaje u ime Njenog Veličanstva, nije potrebno da ga i kraljica posjeduje. Svi ostali članovi kraljevske porodice, uključujući i vojvodu od Edinburga (njenog supruga) i princa od Velsa (njenog sina i prijestolonasljednika), imaju pasoše.

U ostalim državama (zemljama Commonwealtha u kojima je kraljica suveren) slična se formula koristi, osim što se izdaje u ime generalnog guvernera koji je kraljicin predstavnik u toj državi. U Kanadi, zahtjev se izdaje u ime Njenog Veličanstva od strane ministra vanjskih poslova.

Eto, dakle, zbog čega kraljica Elizabeth II nema pasoš svoje zemlje. Ne samo što je ona na taj neki čudan način sama po sebi pasoš, nego bi na njenom pasošu moralo da piše da se u njeno sopstveno ime moli da se ona, koja je nosilac pasoša, pusti u drugu zemlju. Drugim riječima, ona ne može da bude istovremeno i suveren i (sama sebi) podanik. To bi značilo da se vrtimo u krug, i vrlo je redundantno i pravno nelogično, zbog čega nema ni vozačku dozvolu niti bilo koju drugu javnu ispravu, prenosi Telegraf.rs.