Vrhunac napetosti

Mlazni lovci američkih zračnih snaga F-35 doletjeli su u jučer u Veliku Britaniju u prvom raspoređivanju ovog najmodernijeg aviona u Evropu kao dijela zajedničke američko-evropske misije obuke kako bi se ojačao NATO, rekla je američka vojska.

Raspoređivanje je već dugo planirano, ali dolazi u vrijeme pojačanih napetosti između NATO-a i Rusije dok se SAD i evropski saveznici sukobljavaju s Moskvom zbog njenog upada u Ukrajinu i podrške sirijskom režimu.
"Isturena prisutnost lovaca F-35 podržavaju moj prioritet da imam spremne i raspoređene snage ovdje u Evropi", rekao je u priopćenju general Curtis Scaparrotti, zapovjednik NATO-a u Evropi i američkih snaga u Evropi. "Ovi avioni, što je još važnije, muškarci i žene koji njima upravljaju, učvršćuju mogućnosti i sposobnosti NATO-a".
Avioni su iz američke baze u saveznoj državi Utah doletjeli u bazu britanskih zračnih snaga u Lakenheathu u Engleskoj.
Američke oružane snage nisu rekle gdje će ovi borbeni avioni najnovije pete generacije djelovati niti koja će biti njihova misija, ali su rekle kako će osigurati obuku i ojačati NATO.
SAD jača svoju vojnu prisutnost u Europi, posebice u istočnoj Evropi zadnjih godina kako bi sačuvao stabilnost istočnih članica NATO-a nakon ruske aneksije Krima i njene podrške separatistima u istočnoj Ukrajini.