Kraj Palestine?

Prijedlog o "zamjenskoj državi za Palestince u Gazi i na Sinaju" kompatibilan je s općom izraelskom vizijom, koja isključuje rješenje sa dvije države. Također je u skladu i sa stavom nove američke administracije, koja je nagovijestila da je moguće postići mir na Bliskom istoku, pa čak i bez uspostavljanja palestinske države.

Izraelski ministar bez portfelja Ayoub Kara spomenuo je ovaj prijedlog u svom statusu na Twitteru, gdje je napisao da su se premijer Benjamin Netanyahu i američki predsjednik Donald Trump dogovorili o usvajanju, kako ga je nazvao, plana egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija za uspostavljanje palestinske države u Gazi i na Sinaju.
Adnan Abu Amer, istraživač koji se bavi pitanjem Izraela, smatra da ovo još nije zrela ideja. Međutim, kaže da, iako postoji neslaganje o tome je li ovo realan prijedlog, ima i onih koji smatraju da sporazum o prijenosu suvereniteta nad otocima Tiranom i Sanafirom s Egipta na Kraljevinu Saudijsku Arabiju, uz odobrenje Izraela, "nagovještava spremnost Kaira, strateškog saveznika Tel Aviva, da usvoji prijedlog o razmjeni teritorije na Sinaju i da je dodijeli Palestincima".

Zamjenska domovina

Abu Amer smatra vjerovatnim, shodno reakcijama palestinskih vlasti, koje se protive ovom prijedlogu, da je prijedlog o osnivanju države u Gazi i na Sinaju uvršten na američko-izraelski diplomatski dnevni red, pogotovo zato što iz njega nije bio isključen prijedlog Tel Aviva kad je Ariel Sharon najavio otcjepljenje od Gaze i predložio da se Pojas Gaze proširi prema jugu, u pravcu Sinaja.   
Taj profesor političkih nauka ne isključuje mogućnost ostvarivanja ideje o zamjenskoj domovini za Palestince te napominje da Izrael, čiji se stavovi podudaraju s administracijom Donalda Trumpa, utire put za razvijanje povoljnih uvjeta za ostvarivanje ovog prijedloga.
U najboljem slučaju, spomenuto će naići na stidljivi arapski otpor zbog želje da se nastavi jačati njihova veza sa Bijelom kućom, u ambijentu podjela koje su prisutne na palestinskoj sceni. 

Nova faza

U tom kontekstu profesor političkih nauka na Univerzitetu Al-Najah u Nablusu Abdel Sattar Qassem smatra da ovo nije racionalan prijedlog. Ipak, tvrdi da se on podudara s američkim odstupanjem od historijskog stava o dvodržavnom rješenju. Na ovaj se način postavljaju temelji za novu fazu međunarodnog djelovanja u pravcu projekta uspostave zamjenske nacionalne domovine za Palestince, smatra on.  
Qassem dodaje da će put kojim ide palestinska vlast na kraju dovesti do odricanja od države i da će san o palestinskoj državi postojati na svakom drugom mjestu osim u Palestini.  
Također smatra da djelovanje i metode palestinske vlasti doprinose jačanju Izraela, kojem se ostavljaju odriješene ruke da nastavi nametati faktičko stanje na terenu, što onemogućuje uspostavljanje palestinske države. Prema tome, alternativni prijedlozi, čak i ako na samom početku budu dočekani s protivljenjem i osudom, nakon nekoliko godina zaista će postati zahtjev pojedinih, kao što je bio slučaj s prijedlogom koji je prihvaćen u Sporazumu iz Osla, nakon što je bio odbijen u rezoluciji o podjeli poslije Nakbe.    

Pitanje koje izaziva polemike

Dr. Nimrod Goren, direktor izraelskog Instituta za vanjsku politiku Bliskog istoka i Izraela – Mitvima, ne uzima za ozbiljno prijedloge o zamjenskoj državi, odbacujući mogućnost da će Egipat odustati od Sinaja.
Međutim, dodaje da će promjena u američkim stavovima u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom i potpuna pristranost u korist Tel Aviva biti predmet kontroverzi. To će staviti međunarodnu zajednicu i arapski svijet pred izazove koji će ih gurati u pravcu činjenja novih ustupaka kako bi se okončalo palestinsko pitanje. 
Goren je skrenuo pažnju na to da atmosfera u Bijeloj kući, regionalne okolnosti koje nisu naklonjene Palestincima te slabljenje prestiža cijele Evrope predstavljaju faktore koji pomažu Netanyahuu da nastavi sa svojim planom. To će spriječiti obnavljanje pregovora, osim ako Trumpova administracija ne izvrši stvarni pritisak na Izrael.