Brojne kontroverze oko 45. predsjednika SAD-a

Donald Trump u Bijeloj kući neće dugo trajati. Njegovo vodstvo Sjedinjenih Američkih Država moglo bi biti jedno od najkraćih u historiji, smatra poznati historičar Ronald L. Feinman.

On predaje na Atlantik Univerzitetu na Floridi i nedavno je objavio knjigu o nesretnoj sudbini američkih predsjednika.

Feinman tvrdi da je "sve vjerovatnije da će Trump biti opozvan ili prisiljen na ostavku u roku od nekoliko sedmica".

Svoje predviđanje temelji na brojnim kontroverzama koje prate 45. predsjednika SAD od momenta kada je ušao u Bijelu kuću, ali i dešavanjima koja su ga pratila tokom kampanje.

Profesor Feinman smatra da će potpredsjednik Mike Pence preuzeti vodstvo SAD, te ističe da je sve očitije koliko se potpredsjednik ne slaže s potezima Trumpa.

Kao jedan od primjera, on navodi i način na koji je šef osoblja nacionalne sigurnosti predsjednika Trumpa, ključnog savjetodavnog tijela, Michale Flynn morao podnijeti ostavku suočen s kritikama i pritiskom Pence-a. Prema informacijama dostupnim javnosti, Flynn je lagao potpredsjednika SAD o sadržaju svojih kontakata s ruskim diplomatama prije Trumpove pobjede u utrci za predsjednika SAD, ali i nakon što je novoizabrani predsjednik ušao u Bijelu kuću.

Uloga Rusije, smatra ovaj historičar, u izbornoj kampanji u SAD i pobjedi Trumpa je u najmanju ruku "nejasna", dodaje on.  

Uz to, Feinman dovodi u pitanje i psihičku sposobnost Trumpa da ostane na čelu SAD. Njegovi potezi, izjave, kao i objave na Twitteru su "neodgovorne, nemarne i neprikladne".

Do sada se u američkoj historiji nije desilo da predsjednik bude opozvan. No, profesor Feinman ističe da je presedan vrlo moguć ili će se Trump sam povući jer će ga na to natjerati republikanska većina u kongresu i senatu da bi i sebe i njega poštedjeli blamaže.