Iza njega stoji razgranata mreža

U Beču je spriječen mogući teroristički napad zahvaljujući hapšenju jednog 18-godišnjaka albanskog porijekla, osumnjičenog za islamski radikalizam, objavile su u petak navečer austrijske vlasti.

"Naše policijske snage brzo su reagirale i uhapsile osumnjičenog, izbjegavši tako mogući teroristički napad u Beču", kazao je ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka na konferenciji za medije sazvanoj neposredno po završetku operacije specijalnih snaga, prenosi list "Večernji.hr".

Istraga u toku

Te su snage u petak predvečer uhapsile u austrijskoj prijestonici "Austrijanca od 18 godina, s imigracijskom dozvolom".

Istraga treba utvrditi njegove veze s "islamističkim radikalizmom", kazao je ministar, navodeći da postoji više indicija o tome, a da su odlučujući signali vezano uz osumnjičenoga stigli od stranih obavještajnih službi.

Potencijalni cilj bečki metro

Ministar je također rekao kako hapšenje pripada albanskoj manjini te da indicije govore o tome da nije djelovao sam, već da je iza njega razgranata mreža. Također je kazao kako je jedan od potencijalnih ciljeva bio i bečki metro.

Sobotka nije želio otkriti identitet uhapšenoga, navodeći također da su ga posebne snage nadzirale nekoliko dana, jer su imali naznake da bi mogao iz Beča, u kojem živi, otputovati u Njemačku.   

Ministar je pozvao građane na oprez i prijavljivanje bilo kakvog sumnjivog paketa na javnom mjestu.