Prilog podijelio mišljenje javnosti

Reporter CNN-a Brian Todd istražio je šta bi se desilo ukoliko bi tokom inauguracije došlo do atentata ne samo na izabranog predsjednika, već i na potpredsjednika te vodeća lica Kongresa, a prilog koji je emitiran je podijelio mišljenje svjetske javnosti.

Televizija CNN prikazala je reportažu o naslijeđu predsjedničkih ovlaštenja u slučaju ubistva Donalda Trumpa za vrijeme inauguracije.

Prema ustavu SAD, navodi CNN, ako su predsjednik i potpredsjednik ubijeni ili nesposobni da izvršavaju svoju dužnost, mijenjaju ih predsjednik Gornjeg doma Kongresa, a za njim slijedi privremeni predsjednik Senata. Ako se i njima nešto desi, obaveze predsjednika ispunjavaju ministri, počevši od državnog sekretara.

Situacija sa inauguracijom 20. januara je još komplikovanija. Do podne ministri Baracka Obame će već predati dužnosti — uključujući državnog sekretara Johna Kerrya. Međutim, Senat još uvijek nije odobrio kandidaturu Rexa Tillersona na tu funkciju.

Zato će do podne 20. januara obavezu državnog sekretara privremeno preuzeti zamjenik državnog sekretara za politička pitanja Tom Shannon, predstavnik Obamine administracije.

Inače, u slučaju katastrofalnih događaja u SAD bira se tzv. dežurni nasljednik (tzv. designated surviror) — a po pravilu, to je jedan od ministara. On ne prisustvuje inauguraciji i osiguran je na udaljenoj lokaciji. Bitno je napomenuti da se njegovo ime uopšte ne objavljuje.

Dežurni nasljednik neće biti iz Trumpovog tima, a ta funkcija će biti dodijeljena nekome iz Obamine administracije, prenosi CNN.

- Na inauguraciji postoje dvije linije nasljedstva: jedna - administracija Baracka Obame koja se još uvijek nalazi u vlasti, a druga se još uvek nije pojavila, dok Donald Trump ne preuzme dužnost i Senat ga ne odobri - izjavio je u komentaru televiziji politikolog John Forte.