Sirijske izbjeglice u Turskoj

Prema podacima Ministarstva zdravstva Republike Turske, u ovoj zemlji se pruža besplatna zdravstvena zaštita za oko tri miliona sirijskih izbjeglica.

Turska se nalazi među zemljama sa najvećim brojem primljenih izbjeglica. Izbjeglicama u Turskoj pruža se besplatna zdravstvena zaštita, a u posljednjih 5,5 godina među sirijskim izbjeglicama porođeno je najmanje 180 hiljada žena, javlja Anadolu Agency (AA).
Prema podacima Ministarstva zdravstva Republike Turske, do kojih je došao novinar AA, u ovoj zemlji se pruža besplatna zdravstvena zaštita za oko tri miliona sirijskih izbjeglica.
Kako bi imali što bolji pristup zdravstenim uslugama, za izbjeglice je formiran i poseban Ured za zdravstvo izbjeglica. Ubrzani su i radovi na formiranju novih 500 medicinskih ustanova putem kojih će zdravstveni radnici biti na usluzi sirijskim izbjeglicama.
U periodu između 29. aprila 2011. godine i 30. septembra 2016. pruženo je najmanje 20 miliona polikliničkih usluga, te je izvršeno 824.796 operacija. Unutar granica Republike Turske porođeno je 177.568 žena, a na teritorij Turske ušla je 35.671 ranjena osoba.
Osim pružanja zdravstvene zaštite unutar granica, Republika Turska pruža i zdravstvenu zaštitu i izvan svojih granica, Palestini, Somaliji, Pakistanu i drugim zemljama. U ovim zemljama otvoren je veliki broj bolnica, te je angažovano na stotine zdravstvenih radnika.