Prijedlog Angele Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel predložila je danas da i ta zemlja zabrani nošenje burki na javnim mjestima.

Njemačka je tako još samo jedna u nizu zemalja u kojima se djelomično ili potpuno zabranjuje nošenje burki. Jedina evropske države u kojoj su zabrana nošenja burki na državnom nivou su Francuska i Belgija, dok je nošenje tekstila preko lica na lokalnom nivou zabranjeno u Španiji, Italiji, Kosovu, Švajcarskoj i Latviji.
 
U Njemačkoj i Holandiji ti zakoni su u proceduri, odnosno biće u skoro vrijeme predani parlamentu na usvajanje, a vrlo je izvjesno da će u obje ove države biti usvojeni. Zanimljivo je da je burka zabranjena i u nekim muslimanskim državama, prenosi Avaz.

Burka je tako ilegalna u pojedinim dijelovima Azerbejdžana, Malezije, Sirije, Čada i Nigera, dok se u Tunisu i Egiptu predlažu zakoni kojima će biti potpuno stavljena van zakona. Burka i njene zabrane širom svijeta u posljednje vrijeme predstavljaju svojevrstan društveni fenomen. Jer, kako drugačije objasniti svu halabuku koja se diže oko komada tkanine? Ili, da li se ovdje zaista radi o komadu tkanine?

Nesrine Malik, kolumnistica uglednog The Guardiana, ima svoje mišljenje o ovome: “Nakon porasta islamofobije širom Evrope, zakonska borba protiv burke i ostale religiozne odjeće predstavlja sjajnu priliku za političare da kupe poene za svoje ideologije. Desničari burke koriste za širenje paranoje i straha od islama, a vladajuće garniture zabranom odjevnog predmeta mažu oči javnosti kako se zapravo tako bore protiv terorizma”.