Oštre kritike

Koalicija protiv Islamske države, predvođena Sjedinjenim Državama, nije poduzela dovoljne mjere opreza kako bi izbjegla civilne žrtve u Siriji i podcijenila je uticaj svojih operacija na civile, objavio je Amnesty International.

U saopćenju koje je potpisao zamjenik direktora za istraživanja u regionalnom uredu Amnesty Internationala u Beirutu Lynn Maalouf stoji da je krajnje vrijeme da američke vlasti postanu iskrene u vezi stradanja civila u koalicijskim napadima u Siriji.

"Strahujemo da koalicija predvođena SAD-om značajno podcjenjuje štetne posljedice po civile u njihovim akcijama u Siriji", kazao je Maalouf, prenosi Reuters.

Amnesty International je saopštio da je 300 civila ubijeno u 11 napada koje je provela koalicija od septembra 2014, prenosi Hina.

"Analiza dostupnih dokaza upućuje na to da su u svakom od ovih slučajeva koalicijske snage propustile poduzeti odgovarajuće mjere opreza kako bi se smanjila šteta prema civilima i civilnim objektima", rekao Maalouf.

Pentagon, koji nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, saopštio je da vodi veliku brigu kako bi se smanjila šteta prema civilima. U julu je Pentagon otkrio da je u zračnim udarima protiv vojnih ciljeva u Iraku i Siriji ubijeno 14 civila, između 28. jula prošle i 29. aprila ove godine.