Summit u Bruxellesu

EU želi zaključiti slične sporazume s pet ključnih afričkih zemalja: Nigerom, Nigerijom, Etiopijom, Malijem i Senegalom.

Čelnici zemalja članica Europske unije istaknuli su na summitu u Bruxellesu kako je potrebno uložiti više napora na zaustavljanju priljeva izbjeglica i migranata, posebice onih iz Afrike.
Šefovi država ili vlada prihvatili su prvi dan summita zaključke o migracijama, u kojima navode kako je priljev izbjeglica i migranata potrebno smanjiti kroz primjenu sporazuma s ključnim zemljama afričkoga kontinenta.
"Treba učiniti više napora kako bi se usporio priljev nelegalnih migranata, posebice onih iz Afrike te povećati stopu vraćanja migranata koji ne ispunjavaju uvjete za dobivanje azila", kaže se u zaključcima.
Sporazum s Turskom omogućio je drastičan pad dolaska izbjeglica istočnomediteranskom rutom, navedeno je. Čak je za 98 posto manji priljev u odnosu na prije godinu dana.
Sada EU želi zaključiti slične sporazume s pet ključnih afričkih zemalja: Nigerom, Nigerijom, Etiopijom, Malijem i Senegalom.
U Uniji bi htjeli da ti sporazumi budu gotovi prije proljeća, kada uobičajeno počne rasti broj izbjeglica koje preko Sredozemnog mora nastoje doći do Europe.

Promjena pravila na vanjskim granicama Unije

Al Jazeerina reporterka Katarina Drlja javila je kako europski čelnici pozivaju i na brzo usvajanje promjena pravila na "šengenskim granicama", kojima bi se uvele sustavne kontrole za sve putnike koji prelaze vanjsku granicu Unije.
Zatraženo je i održavanje te jačanje kontrole na istočnomediteranskoj ruti kroz daljnju provedbu dogovora s Turskom.
"Upućen je i poziv za ulaganje daljnjih napora kako bi se ubrzalo vraćanje migranata iz Grčke u Tursku kroz jačanje efikasnosti i brzine procedura za azil", javila je Drlja.
Zemlje članice Unije pozvane su da intenziviraju napore na ubrzavanju raseljavanja i relokacije, posebno maloljetnih osoba bez pratnje.
Na kraju je najavljeno kako će se nastaviti rad na reformi zajedničkog europskog sustava za azil.