Usvojili mišljenje kriminologa

Švedski grad Lund sprema se da prihvati povratnike iz Islamske države nudeći razne pogodnosti kao što su besplatno stanovanje, vozačke dozvole i poreske olakšice.

Čelnici ovog mjesta planiraju potpunu reintegraciju ekstremista koji su u Iraku i Siriji borili na strani ISIL-a, piše "The Sun".

Kako se navodi, oni su prihvatili mišljenje kriminologa Christoffera Carlssona, koji smatra da će doskorašnji teroristi imati velike probleme ako im se ne pomogne.

- Da bi imali šanse na tržištu rada trebalo bi da dobiju vozačke dozvole, oproštaj dugova za račune i porez, kao i odgovarajući smeštaj - ističe Carlsson.

Koordinatorka u gradskoj skupštini Lunda, zadužena za borbu protiv nasilnog ekstremizma, Anna Sjostrand zalaže se da se borcima ISIL-a pruži druga šansa.

- Ne možemo da kažemo “napravio si pogrešan izbor i zbog toga nemaš prava da se vratiš i živiš u našem društvu”. Oni bi trebalo da dobiju našu pomoć - rekla je Sjostrand.

Inače, na listi zemalja koje, u odnosu na broj stanovnika, imaju najviše državljana među stranim militantima je i Švedska, jer je oko 300 ekstremista otišlo da se bori u Siriju i Irak.