Pokloni, ručkovi i noćni izlasci

Južna Koreja usvojila zakon koji određuje koliko novca kompanije mogu da potroše na poklone, ručkove i noćne izlaske.

Južna Koreja odavno ima reputaciju zemlje ogrezle u korupciji. Na listi Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj nedavno je zauzela deveto mjesto.
Vlada je odlučila da se pozabavi ovim problemom, pa je usvojila novi zakon koji tačno određuje koliko novca kompanije mogu da potroše na poklone, ručkove, noćne izlaske i druge vidove zabave kojima obasipaju javne zvaničnike, novinare i profesore.
Palica za golf i zvuk udarca loptice, decenijama se u Južnoj Koreji poistovjećuje sa sklapanjem biznisa.
Lični kontakti su od vitalnog značaja, stoga su biznismeni uvijek bili široke ruke u tetošenju Vladinih zvaničnika, novinara i drugih, časteći ih obilnim ručkovima, večernjim izlascima i danima na otvorenom.
No, kako je rekao jedan bivši direktor golf terena, crta između stvaranja kontakata i korupcije često je ignorirana.
"Ljudi koriste i klade se na golf na sve moguće načine. Biznismen osim plaćanja svih troškova može ponuditi i nagradu za igru vrijednu hiljade dolara, kako bi njegovi klijenti mogli osvojiti novac i uživati u danu", kaže konsultant Josep Lee.

Veliki udarac za PR industriju

"Parlamentarna revizija objavljena prije nekoliko dana utvrdila je da su protekle godine kompanije potrošile više od devet milijardi dolara na ovu vrstu zabave. Najboljih jedan posto kompanija potrošilo je tri milijarde. Praksa koja ne samo da podmazuje industrijske motore, već je i sama postala svojevrsna industrija", izvještava iz Južne Koreje Harry Fawcett.
Ove sedmice na snagu je stupio novi zakon. Poslovni ručkovi nisu zabranjeni, ali po osobi cijena ne smije prelaziti 27 dolara.
Pokloni kupljeni korporativnim novcem ne smiju biti skuplji od 45 dolara, a donacije za vjenčanja i sprovode više od 90 dolara.
Ovo je veliki udarac za PR industriju Južne Koreje koja sad pokušava shvatiti kako poslovati i ne kršiti zakon. Održan je i forum o toj temi, a jedno od pitanja je bilo - je li klijentima dopušteno ispijanje šampanjca na događajima poput degustacije vina.
No, ipak veliki dio zabave za klijente organizira se u mnogo intimnijim prostorima, takozvanim salonima, poput jednog u kojem smo snimali skrivenom kamerom.

Nudili i seksualne usluge

Korporativna druženja u večernjim satima obično završe na takvim mjestima koja često nude i nelegalne seksualne usluge.
Kim Young-bin na prošlom radnom mjestu bio je zadužen za planiranje zabava za visoke zvaničnike. Često ih je morao navečer izvoditi i kako kaže, bili su vrlo konkretni u svojim zahtjevima.
"Ponekad su tražili da dnevno po osobi potrošimo i do 1.800 dolara. Novac se trošio na piće, hranu i drugu vrstu zabave", kaže.
Pitali smo ga je li to uključivalo i prostituciju: "Nerijetko su i to tražili."
Novi zakon definitivno će imati negativne posljedice za mnoge kompanije. Direktor golf terena tvrdi da mu korporativne zabave donose više od 50 posto prihoda. 
No, ono što je upitno jeste hoće li nova pravila igre zaista donijeti rezultate ili će kompanije jednostavno naći novi način kako ih kršiti.