Svjetska top lista

Problem sa vizama u Evropi je mali za razliku od Kosova, čiji građani još uvijek čekaju liberalizaciju viza i slobodno kretanje, što je jedno od osnovnih ljudskih prava, ali i pravo propisano zakonom.

Ali druge evropske zemlje, posebno moćne, nemaju nikakvih problema. Osim toga, njihovi pasoši su moćni i uticajni i gotovo da ne postoji potreba za vizom.

Prema pisanju portala "passportindex.org" najmoćnije pasoše imaju Njemačka i Švedska, koji su ocijenjeni sa 158 bodova, a nakon njih dolaze Finska, Francuska, Švicarska, Španija i Velika Britanija sa 157 bodova.

Dakle, razlika između ovih zemalja je vrlo mala. Ali ništa manje jaki pasoši nisu i pasoši Danske, Italije, Holandije, Belgije, Južne Koreje i Norveške sa 156 bodova.

Od zemalja u regionu najbolje je rangirana Slovenija sa 149 bodova, zatim idu Hrvatska sa 143 boda, Srbija sa 112 bodova, Makedonija sa 107 bodova, Crna Gora sa 103 boda, Bosna i Hercegovina sa 98 bodova, Albanija sa 94 boda.

Kosovo je na zadnjem mjestu od zemalja u regionu, ali i od zemalja u Evropi. Naš pasoš je rangiran sa jačinom od 85 i sa 41 bodom. Iza našeg pasoša su samo pasoši zemalja iz Afrike.