Plan za Evropu

'Plan za Evropu' će doprinijeti razvoju 200.000 malih i srednjih preduzeća, najavila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Novi evropski plan za strane investicije trebao bi osigurati ukupno 40 milijardi eura ulaganja u evropsko susjedstvo, države Bliskog istoka i sjeverne Afrike, čime bi se te regije politički i ekonomski stabilizirale, otklonili uzroci masovnih migracija te ujedno spriječila radikalizacija mladih, navodi visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u autorskom prilogu ljubljanskog Dela od ponedjeljka.
"Vrijeme velikih izazova zahtijeva da mu se suprostavimo drugačijim razmišljanjem, inovacijom i vizijom. Moramo unarpijediti unutarnji rast i prosperitet ljudi. To možemo samo ako budemo radili zajedno“, navela je Mogherini.
Dodala je da se plan predsjednila Evropske komisije Jeana-Claudea Junckera o suprostavljanju finansijskoj krizi, također poznat kao "Plan za Evropu", pokazao dobrim te da će on u samo jednoj godini doprinijeti razvoju 200.000 malih i srednjih preduzeća.
Kazala je da je EU finansijske instrumente koristila i prije, ali da je ovim planom odlučno nastupila.

Podržati investicije

"Uzeli smo 16 milijardi eura iz budžeta EU-a i dodatnih pet milijardi eura kapitala Evropske investicijske banke. S tim novcem planiramo podržati investicije", istakla je ona.
Mogherini je ranije pozvala Evropljane na dodatna ulaganja i saradnju na područjima odbrane i sigurnosti, u sklopu globalne strategije vanjskog djelovanja bloka.
"Hitna su ulaganja u sigurnost i odbranu", ocijenila je Mogherini.
To je navedeno i u dokumentu koji je objavljen tokom samita posvećenog izlasku Velike Britanije iz EU-a.
"Moramo zajedno izvršavati naše odgovornosti, kao Evropljani, i to možemo jedino zajedno", rekla je Mogherini prije predstavljanja teksta čelnicima.