Sporna elektronska pošta

Dok Trump poziva Rusiju da objavi spornu elektronsku poštu, predsjednik Obama pružio punu podršku Hillary Clinton.

Republikanski kandidat Donald Trump se nada da će Rusija biti sposobna pronaći tisuće elektroničkih poruka izbrisanih s privatnog servera Hillary Clinton, ali je pritom napomenuo kako "nema nikakve veze s Rusijom", koju optužuju da mu pomaže u pokušaju pobjede na predsjedničkim izborima.
"Rusijo, ako slušaš, nadam se da ćeš moći pronaći 30.000 e-mailova koji nedostaju", rekao je Trump, smjerajući na mailove koji su izbrisani s privatnog servera koji je njegova demokratska suparnica koristila dok je bila državna tajnica.
Ubrzo je stigao i odgovor suprotne strane, upozoravajući kako je riječ o "pitanju nacionalne sigurnosti".
"To će biti prvi put da je jedan kandidat velike stranke za predsjedničku dužnost aktivno poticao stranu silu da špijunira njegova protivnika", oštro je reagirao priopćenjem izborni stožer Hillary Clinton.
Doduše, Clinton je i sama bila optužena za ugrožavanje nacionalne sigurnosti zbog toga što se koristila isključivo svojim privatnim računom e-pošte dok je bila američka državna tajnica.
U međuvremenu su objavljeni i e-mailovi koji ukazuju da su stranački čelnici Demokratske stranke favorilizirali Clinton nauštrb njezina suparnika senatora Bernieja Sandersa za predsjedničku nominaciju.

Trump demantirao veze s Rusijom

Američke obavještajne agencije su sigurne da su račun Demokratske stranke hakirale ruske vlasti, premda ne mogu reći je li riječ o uobičajenoj špijunaži ili o želji da utječu na američke predsjedničke izbore, prenosi The New York Times.
"Nemam nikakve veze s Rusijom", odgovorio je Trump demokratama, dodajući da se nikad nije ni sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
"Nemam ništa s Putinom. Nikad nisam razgovarao s njim. Ne znam ništa o njemu, osim da će me poštovati. On ne poštuje našeg predsjednika", rekao je Trump.
Poslije se našalio na Twitteru poručivši da "ako Rusija ili neka druga zemlja ili osoba imaju 33.000 nezakonito izbrisanih e-mailova Hillary Clinton, možda bi ih trebali poslati FBI-ju".
"Sve je moguće. Znamo to da Rusi upadaju u naše sustave. Ne samo u vladine, nego i u privatne", komentirao je cijelu priču američki predsjednik Barack Obama u razgovoru objavljenom u srijedu na TV-mreži NBC.
Iako je FBI otvorio istragu u vezi s mogućom umiješanošću Rusije u objavu tih e-mailova, Kremlj je odlučno negirao bilo kakvu upletenost u američku izbornu kampanju.
"Predsjednik Putin je više puta isticao da se Rusija nikada nije uplitala i ne upliće se u unutarnje stvari (neke zemlje), napose u izborne procese drugih zemalja", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Obamina podrška

U međuvremenu je nastavljena demokratska konvencija na kojoj je ta stranka nominirala Hillary Clinton za svoju kandidatkinju na predsjedničkim izborima u studenom. Još se očekuje da, posljednjeg dana konvencije, Clinton i formalno prihvati kandidaturu.
"Nikada ovdje nije bilo nikog kvalificiranijeg od Hillary Clinton da služi kao naredni predsjednik SAD-a", poručio je aktualni američki predsjednik i bivši šef Hillary Clinton, dok je bila državna tajnica.
Obama je došao na Nacionalnu konvenciju Demokratske stranke u Philadelphiju kako bi pružio podršku Hillary Clinton, opisavši je kao osobu koja sluša i uvažava svakoga s poštovanjem.
Podsjetio je kako je kao državna tajnica bila dio tima koji je donosio neke od najvećih odluka s kojima se suočava SAD, istaknuvši kako nije bilo jednostavno upravljati rješavanjem globalnih kriza ili slati mlade ljude u rat.
Osim Obame, podršku Hillary Clinton dali su i američki potpredsjednik Joe Biden, koji smatra da je Trump "nesposoban da bude izabran".