Napadač: 'Ja sam Nijemac'

Svjedok je sa balkona doviknuo: 'Kretenu, jesi li ti normalan?', a napadač je odgovorio: 'Ja sam Nijemac'.

Poslije pucnjave u Minhenu, na društvenim mrežama pojavila se amaterska videosnimka koja ne samo da prikazuje prve slike napadača u trgovačkom centru Olympia, već i njegovu raspravu s okolnim stanarima.
Jedan od njih, bagerist Thomas Salbey, koji živi preko puta trgovačkog centra u kojem se dogodila pucnjava, dao je intervju za njemački Bild, u kojem objašnjava svoj bliski susret s napadačem.
Prepričava kako je prve pucnje čuo dok je sjedio na balkonu i odmarao.

'Ja sam Nijemac'

Uskoro je vidio ljude kako bježe.
"Sve se događalo točno ispod naše zgrade. Prvo sam pomislio da puca iz 'Kalašnjikova'", rekao je Salbey.
Kada je vidio napadača na krovu trgovačkog centra, kaže da ga je gađao bocom piva, koje je do tada pio, ali da nije bilo nikakve reakcije, jer ga "vjerojatno nije primijetio".
Salbey mu je je tada doviknuo: "Kretenu, jesi li ti normalan?", a napadač je odgovorio: "Ja sam Nijemac."
Na videosnimku koji je snimio drugi susjed to se može jasno čuti, a potom su Salbey i napadač razmijenili pogrdne riječi.
"Napadač se onda okrenuo u mom pravcu i čak ispalio jedan metak prema meni, ali je hitac završio na fasadi", prepričao je.
Potom se sklonio, a kad se policija pojavila u trgovačkom centru, ponovno je izašao na balkon.

'Eno ga na parkingu'

"Vikao sam im: 'Eno ga gore, na parkingu.' Nisam se ni u jednom trenutku plašio, jer nisam znao radi li se o pravim ili gumenim mecima", rekao je Salbey za Bild.
Napadač, koji je ubio devetero ljudi, uglavnom tinejdžera, te ranio 27 ljudi, identificiran je kao 18-godišnji državljanin Njemačke porijeklom iz Irana.
Pronađen je mrtav u blizini tržnog centra, a pretpostavlja se da je počinio samoubojstvo.