Stotine država

U proteklih godinu dana, Turska je na meti terorističkih napada. U tom periodu, dogodilo se deset velikih terorističkih napada na području Turske, a žrtve se broje u stotinama.

Turska je postala meta terorističkih napada, a najčešće mete su glavni grad Ankara, Istanbul i mjesta uz tursko-sirijsku granicu. Donosimo kronologiju deset velikih terorističkih napada na turskom tlu u posljednjih godinu dana, u kojima su ubijene 242 osobe, a 763 ranjene.
8. juni 2016.
Šestero ljudi ubijeno je u napadu automobilom-bombom na sedište policije u Midyatu, na jugoistoku zemlje. Za napad su preuzeli odgovornost pobunjenici iz Radničke partije Kurdistana (PKK).
7. juni 2016.
11 ljudi, uključujući šest policajaca, ubijeno je u napadu automobilom-bombom na autobus s policajcima u Beyazitu, povijesnoj četvrti Istanbula. Za napad je tri dana kasnije preuzela odgovornost grupa "Jastrebi za oslobođenje Kurdistana" (TAK), radikalna grupa bliska PKK-u kojeg je prvobitno za napad optužio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
31. mart 2016.
Sedam policajaca je ubijeno i 27 civila ranjeno u napadu automobilom-bombom u Diyarbakiru, glavnom gradu u većinski kurdskom jugoistoku Turske. Odgovornost za napad preuzela je grupa YPG, vojno krilo PKK.
19. mart 2016.
Četvero turista poginulo je u Istanbulu (jedan Iranac i troje Izraelaca, od kojih je dvoje imalo i američko državljanstvo), a 36 je ranjeno u napadu bombaša-samoubice koji je aktivirao bombu u poznatoj aveniji Istiklal. Turske vlasti smatraju da je za to odgovorna Islamska država.
13. mart 2016.
35 osoba je ubijeno i više od 120 ranjeno u napadu automobilom-bombom u središtu Ankare, za koji je preuzela odgovornost skupina TAK, radikalna disidentska skupina PKK.
17. februara 2016.
28 mrtvih i oko 80 ranjenih u eksploziji automobila-bombe u središtu Ankare. Za napad čija meta su bila vojna vozila, odgovornost je preuzela radikalna disidentska skupina TAK.
14. januar 2016.
Šestero mrtvih, među kijima i jedan policajac te petero civila, bilanca je eksplozije automobila-bombe kod centralne policijske postaje, 30 kilometara od Diyarbakira. Odgovornost za taj teroristički napad preuzeo je PKK, koji se ispričao za smrt civila.
12. januar 2016.
12 njemačkih turista poginulo je u samoubilačkom napadu u povijesnom centru Istanbula, Sultanahmetu. Napad za koji su vlasti optužile Islamsku državu, izveden je blizu Aja Sofije i Plave džamije, najfrekvetnijih mjesta za turiste u gradu.
10. oktobar 2015.
103 mrtvih i više od 500 ranjenih u dvostrukom samoubilačkom napadu ispred Glavne željezičke postaje u Ankari, tijekom prokurdskog skupa. Taj napad, najteži po broju mrtvih koji se dogodio na teritoriju Turske, vlasti su pripisale Islamskoj državi.
20. juni 2015.
34 mrtvih i oko stotinu ranjenih u napadu u Surucu, bizu tursko-sirijske granice, čija meta su bili mladi kurdski aktivisti. Napad je pripisan je Islamskoj državi.