Neprijatelji su cijelog čovječanstva

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u četvrtak u obraćanju na iftarskom programu s vodećim turskim intelektualcima u predsjedničkoj palati u Ankari kazao kako su na pogrešnom putu oni koji zloupotrebljavaju vjeru u ime interesa određenih centara moći, javlja “Anadolu Agency”.

“Neka Bog uputi sve one koji zloupotrebljavaju etničke korijene i vjeru u ime interesa vanjskih sila. Neka im Bog pokaže pravi put”, istakao je Erdogan.

Dodao je kako oni koji ubijaju i izazivaju nasilje u Siriji, čak i tokom mjeseca ramazana, nisu muslimani.

“Oni koji tokom ovih svetih dana prolijevaju krv, ubijaju i ljudski život pretvaraju u pravu tamnicu ne mogu imati ni najmanju vezu s ovim narodom, ovim teritorijem i ovom zemljom. Isto tako, oni koji u Siriji, koja se nalazi u našoj blizini, tokom mjeseca ramazana ubijaju ljude i vrše masakre, ne samo da nisu muslimani nego su neprijatelji cijelog čovječanstva”, kazao je Erdogan.

Na kraju je istakao kako će se u Evropskoj uniji (EU) suočiti s još većim problemima ako i dalje budu podržavali određene terorističke organizacije i vješali njihova obilježja po zidovima svojih institucija.

“Ako se odvažiš da na zidove institucija EU-a okačiš krpe terorističkih organizacija suočit ćeš se s još težim danima”, poručio je turski predsjednik.