Još uvijek na platnom spisku CIA

Poznati uzbunjivač tvrdi da posjeduje dokumente koji dokazuju da je Bin Laden još uvijek na platnom spisku CIA-e, i da živi u luksuznoj kući na Bahamima.

“On još uvijek prima preko 100.000 dolara mjesečno, a transfer tog novca se vrši preko nekih paravanskih firmi i organizacija direktno na njegov račun u Nasauu. Nisam siguran gdje se trenutno nalazi, ali tokom 2013. je mirno živio u vili sa svojih pet žena i mnogo djece”, rekao je Edward Snowden moskovskim medijima.

Prema njegovim informacijama, Bin Ladenova smrt je lažirana u organizaciji američke vlade a terorista je sa svojom familijom zatim transportovan na nepoznatu lokaciju na Bahamima.



“Osama bin Laden je dugo bio jedan od najefikasnijih operativaca CIA-e”, tvrdi uzbunjivač. “Oni su inscenirali njegovu smrt u saradnji sa tajnim službama Pakistana, nakon čega je on prosto prestao da se krije. S obzirom da svi vjeruju da je mrtav i niko ga aktivno ne traži, bilo mu je lako da nestane. Bez uobičajene brade i vojnog prsluka, niko ga ne prepoznaje.”

Iako Snowden tvrdi da je povjerljive informacije objavljivao kako bi pomogao američkom narodu, prema tamošnjim zakonima on i dalje važi za bjegunca. Skoro 168.000 građana je potpisalo peticiju za njegovo pomilovanje, ali je Bijela Kuća ovaj prijedlog odbila u julu 2015.

Dok je boravio u Hong Kongu, nekolicini novinara je dozvoljeno da ga intervjuišu u njegovom tajnom skoništu. Na pitanje zašto je odlučio da napusti svoju domovinu, on je za britanski Guardian rekao:

“Ne želim da živim u državi koja radi takve stvari… Ne želim da živim u svijetu gdje se snima sve što uradim i kažem.”