Dokaz sile Osmanlija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je organiziro veliku proslavu 563. godišnjice osmanskog osvajanja Konstantinopolja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je organizirao veliku proslavu 563. godišnjice osmanskog osvajanja Konstantinopolja - Carigrada, današnjeg Istanbula.
Na obilježavanju je bio i Binali Yildirim, novi čelnik vladajuće Partije pravde i razvoja i premijer ove euroazijske države.
On i njegova Vlada u nedjelju su dobili povjerenje Parlamenta, koji je podržao Vladin program, objavio je predsjednik Parlamenta Ismail Kahraman.
Yildirim je na mjestu premijera zamijenio Ahmeta Davutoglua, koji se povukao prije dvije sedmice.
Kahraman je kazao kako je Vladu podržalo 315 zastupnika, a protiv je bilo 138 zastupnika.
Proslava je kombinacija modernog i srednjovjekovnog, pa su paradu osoba u janjičarskim odorama pratili preleti turskih borbenih aviona.
Mjere sigurnosti su iznimne, a Vlada opsežno oglašava događaj, koristeći se slikama sultana Mehmeda Osvajača i predsjednika Erdogana.
Nekada najveći i najbogatiji grad u Evropi, više od 1.000 godina prijestolnica Bizanta ili Istočnog Rimskog Carstva, pao je 29. maja 1453. godine, nakon 53-dnevne opsade osmanskih snaga.
Osvajanje Carigrada, koji je u posljednjim godinama bio tek sjena svoje nekadašnje veličine, bio je simbolični dokaz već poznate činjenice, da je Osmansko carstvo svjetska sila.
Stoljećima je Carigrad bio bedem vojskama sa Istoka na putu prema Evropi.
Njegovim padom Evropljani su postali svjesni kako je padom "Novog Rima" u opasnosti i stari, sjedište Katoličke crkve.
Dva stoljeća poslije Turci su stigli duboko u Evropu, zaprijetivši habsburškoj prijestolnici Beču.