Prvi predsjednik SAD-a koji je posjetio Hirošimu nakon napada

Predsjednik SAD-a Barack Obama nalazi se u službenoj posjeti Japanu, gdje je u okviru Samita G7 danas posjetio Hirošimu, grad na koji su Amerikanci u Drugom svjetskom ratu bacili atomsku bombu.

Obama je prvi predsjednik SAD-a koji je posjetio Hirošimu nakon napada atomskom bombom 6. augusta 1945. godine. On je kazao kako je njegova posjeta Hirošimi dokaz da se i najbolnije podjele mogu premostiti.
Ipak, Obama je poručio kako se neće izviniti za napad atomskom bombom u kojem je poginulo blizu 140.000 ljudi. Bio je to prvi napad atomskom bombom u historiji. Tri dana poslije napada na Hirošimu američka vojska bacila je i drugu atomsku bobu na grad Nagasaki, ubivši tom prilikom 74.000 ljudi.
Obama je položio vijenac u Memorijalnom muzeju u Hirošimi, u pratnji premijera Japana Shinza Abea.
"Ovo je prilika da odamo počast svima koje smo izgubili u Drugom svjetskom ratu. To je prilika da potvrdimo svoju posvećenost očuvanju mira i sigurnosti, gdje više neće biti potrebe za nuklearnim oružjem", poručio je Obama.
Obama je pohvalio odnose SAD-a i Japana, okarakterisavši ih kao najjači savez na svijetu, čime su nekadašnji neprijatelji dokazali kako mogu postati partneri i prijatelji.