Izgubljena, frustrirana, suicidna omladina podložna manipulaciji

Izgubljena, frustrirana, suicidna omladina podložna manipulaciji. To su riječi kojima francuski novinar koji je proveo šest meseci infiltriran među ISIS opisuje džihadiste. Tokom pola godine, novinar koji se predstavlja pod pseudonimom Said Ramzi upoznao je tu organizaciju do srži i otkrio kako funkcioniše jedinica koja sebe zove "Alahovi ratnici".

Dokumentarac koji je objavila francuska televizija "Canal+" snimio je novinar koji ubacio se u redove ISIS-ovih terorista koji su planirali napad u Francuskoj. Snimci su nastali u periodu od sredine 2014. godine do januara 2015.

U filmu prati se grupa od 10 članova ISIS-ove ćelije koja sebe naziva "Alahovi vojnici". Ovu grupu predvodi Osama, 20-godišnji mladić koji je prethodno izbačen iz francuske vojske. Kako se navodi u dokumentarcu, Osama je bio satanista prije nego što je otkrio radikalni islam. Zbog pokušaja da se pridruži ISIS, u Francuskoj je bio na robiji pet mjeseci. Nakon izlaska iz zatvora osnovao je "Alahove vojnike". Sa saborcima iz grupe bio je u kontaktu preko aplikacije za razmjenjivanje poruka Telegram.

U samom filmu prikazani su i dijelovi razgovora Osame sa džihadistima iz njegove grupe u kojima im objašnjava da "mora umrijeti stotine Francuza" i da "moraju da gađaju vojne baze".

Novinar se prisjetio jednog razgovora tokom kog je predlagano da se sruši putnički avion sa "malim bacačem raketa". Dok su pričali, Osama je pokazao prstom prema avionu koji se približavao obližnjem aerodromu sjeveroistočno od Pariza i rekao da bi takav napad "istraumirao Francusku za 100 narednih godina".

"Alahove ratnike" francuski novinar upoznao je preko Facebooka. Sastanke sa njima tajno je snimao skrivenom kamerom uoči planiranja napada na jedan noćni klub.

Dio filma otkriva i na koji način džihadisti regrutuju nove ljude. Samog novinara, Osama je ubjeđivao da treba da izvrši samoubilački napad riječima da treba da se pridruži "putu raja" i da ga "gore čekaju njihove žene, anđeli i služavke, krilati konji ukrašeni zlatom i rubinima".

Francuski novinar uspio je da snimi i jedan od sastanaka u predgrađu Pariza kada su džihadisti razgovarali o rušenju putničkog aviona pri slijetanju u Pariz.

Nijedan od napada koji su planirali nije realizovan, ali kako kaže Said Ramzi ono što je shvatio tokom šest meseci sa ovom ćelijom gdje je čak prošao i obuku za aktiviranje bombe, jeste da je u pitanju jedna izgubljena generacija sa pogrešnim idealima.

- Moj cilj bio je da razumijem šta se dešava u njihovim glavama. Nikakav islam, nikakvu težnju da na bilo koji način unaprede svijet nisam vidio. Samo izgubljenu, frustriranu, suicidnu omladinu podložnu manipulaciji - rekao je francuski novinar i dodao da su to ljudi koji su pogrešno shvatili činjenicu da su rođeni u vrijeme kada ISIS postoji.

(independent.co.uk)