Objavljeni transkripti

Gotovo 15 godina nakon što je prestao da bude predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, u dokumentima iz biblioteke Billa Clintona pojavili su se transkripti razgovora koje je vodio sa tadašnjim britanskim premijerom Tonjemy Blairom, njegovim najboljim prijateljem među svjetskim liderima, piše "New York Times".

Između ostalog, Cllinton i Blair su razgovarali i o tadašnjem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću i situaciji na Kosovu tokom 1999. godine.

Cllinton je u razgovoru sa Blairom odbacio mogućnost ubistva Slobodana Miloševića.

Tokom NATO bombardovanja, Cllinton je bio otvoren za postizanje sporazuma koje bi ostavilo Slobodana Miloševića na vlasti.

Cllinton je uporedio Miloševića i Sadama Huseina i istakao da ne želi da ih ubije.

On je bio sumnjičav u pogledu slanja kopnenih trupa bez obrzira na pritisak kome je bio izložen u zemlji, djelimično i zbog toga što bi to pogoršalo već postojeće tenzije sa Moskvom, koja je bila saveznik Srbije, piše list.

"Kada je riječ o opciji slanja trupa, šta ćemo do đavola da radimo sa Rusijom ako to dovede do sloma naših odnosa?", upitao se Cllinton.

Međutim, dio u kojem Blair daje odgovor Cllintonu na to pitanje nije moguće vidjeti iz objavljenih transkripata jer je sakriven, ali se dalje vidi da se Cllinton složio sa njim i zatim su počeli da pričaju o drugim stvarima.

Cllinton i Blair razgovarali su i o smrti princeze Lady Diane, a Cllinton je Blairu ispričao i anegdotu o ručku sa Borisom Jeljcinom. Sve objavljene transkripte možete pročitati OVDJE.