Misterija dugo vremena zaokupljala misli arheologa

Najpoznatija egipatska maska, zlatno lice faraona Tutankamona, najvjerovatnije je izrađena za ženu, i to njegovu majku Nefertiti.

Otkriće do kojeg je došao britanski egiptolog Nicholas Reevs baca novo svjetlo na neke od najznačajnijih historijskih događaja u starom Egiptu - vjersku revoluciju i kontrarevoluciju koje su prije oko 3350 godina potresale egipatsko društvo, piše Independent.

Nefertiti, čije ime znači 'lijepa žena je stigla',bila je bila je supruga vođe monoteističke revolucije, egipatskog faraona Ehnatona. No, i ona je najvjerovatnije sudjelovala u kreiranju drevne vjerske reformacije kratkog vijeka, koja je pokušala nametnula kult jednog božanstva, boga Atona.

Reevs je zaključio da je Tutankamonova posmrtna maska bila napravljena za njegovu majku nakon što je je podrobno analizirao tekst na artefaktu, ispisan hijeroglifima i ustanovio je da je Tutankamonovo ime ispisano preko ranijih ličnih imena, koja odgovaraju javnom nazivu koji je Nefertiti koristila kada je postala sufaraon Egipta.

Zahvaljujući Reevsovom istraživanju, Tutankamonova zlatna posmrtna maska postala je dio jedne od najvećih neriješenih misterija Egipta: gdje je sahranjena kraljica Nefertiti?

Naime, iako se za njenom grobnicom tragalo više od jednog stoljeća, ona nije pronađena. Početkom ove godine Reevs je izazvao buru među egiptolozima kada je iznio pretpostavku da unutar kompleksa prostorija u Tutankamonovoj grobnici možda postoje neotkrivene tajne prostorije i da se tu možda nalazi i grob kraljice Nefertiti.

Prije tri dana, egipatske vlasti su započele detaljnu geofizičku analizu zidova Tutankamonove grobnice i već su otkrili nekoliko anomalija koje navode na zaključak da se iza njih nalazi skrivena prostorija.

Sumnja se da se ispod planine odmah preko puta Tutankamonove grobnice nalazi izgubljeni grob kraljice Nefertiti, pa bi dodatna prostorija za koju se pretpostavlja da postoji u Tutankamonovom grobu mogla sadržavati neočekivana blaga kralja Tutankamona. Međutim, Reevsovo otkriće, odnosno skriveni natpis na Tutankamonovoj zlatnoj masci nameće određena pitanja.

Zašto Nefertiti 'nije pokopana sa svojom maskom, odnosno zašto je pokopana samo kao kraljica a ne kao sufaraon? Odgovor se vjerovatno krije u složenoj situaciji nastaloj poslije propasti monoteističkog eksperimenta koji je Nefertiti pokušala provesti i vraćanje politeizmu.