Na marginama samita

Predsjednici Rusije i SAD-a u Parizu razgovarali o sirijskoj krizi, situaciji u Ukrajini i obaranju ruskog aviona.

Predsjednici Rusije i SAD-a, Vladimir Putin i Barack Obama, razgovarali su iza zatvorenih vrata na marginama samita o klimatskim promjenama u Parizu o sirijskoj krizi, situaciji u Ukrajini i nedavnom obaranju ruskog aviona.
Obama je pozvao Putina da smanji tenzije sa Turskom nakon obaranja ruskog aviona. Bijela kuća saopćila je da je američki predsjednik izrazio žaljenje zbog smrti ruskog pilota.
Kako je navedeno, rekao je Putinu da sirijski predsjednik Bashar al-Assad mora otići sa vlasti u tranziciji koja bi okončala rat u Siriji.
Također je pozvao ruskog predsjednika da fokusira zračne napade u Siriji na mete Islamske države Irak i Levant (ISIL), a ne na pobunjenike koje se bore protiv Assada.
Kremlj je saopćio da su oba lidera izrazila potrebu za donošenjem političke rezolucije u Siriji.
Lideri Rusije i SAD-a razgovarali su o Ukrajini i složili se o neophodnosti potpune primjene sporazuma iz Minska, navedno je iz Kremlja.
Predsjednik SAD-a se založio za diplomatsko rješavanje ukrajinske krize, dodavši da bi sankcije protiv Rusije mogle da budu povučene kada Moskva bude ispoštovala dogovor iz Minska, kazao je zvaničnik.
Agencija AP je ranije prenijela da je u pitanju bio privatni sastanak dvojice lidera i da njihov zvanični susret nije planiran tokom dvodnevne konferencije.
Putin i Obama su se prije dvije sedmice dva puta sastali na samitu G20 u Antaliji, a jedan od njihovih susreta trajao je oko 20 minuta, podsjetila je agencija Tass.