Nakon rušenja aviona

Ambasada Turske u Moskvi navodi da su turski državljani stalna meta napada ruskih vlasti nakon rušenja ruskog aviona.

Ambasada Turske u Moskvi u proteklim danima dobila je veliki broj poziva turskih građana iz raznih dijelova Rusije koji se žale na uznemiravanje od ruskih vlasti.
Vijest dolazi nakon što je u subotu Ambasada Turske pozvala ruske vlasti da obustave pritisak na turske građane koji žive u Rusiji.
Iz Ambasade naglašavaju da su, nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion, turski državljani stalna meta napada, prenosi Anadolija.
Svjedoci su rekli za Anadoliju da je ruska policija u subotu ujutro upala u studentski dom u Saratovu, te tom prilikom provjeravala pasoše samo turskih studenata. Prema tim informacijama, neki od turskih studenata su nakratko zadržani nakon pregleda putnih isprava.
Ruska policija je privela turskog državljana Cemalettina Yavuza, istraživačkog asistenta Trakya univerziteta u Turskoj, zbog navodnog prekršaja vezanog za vizu. Prema navodima turskog univerziteta, Yavuz je boravio u Čuvašiji, Republici Ruske Federacije u okviru programa obuke i bio je ilegalno zatvoren.
On je odveden na sud gdje mu je izrečena kazna od 500 rubalja (75 dolara) i zabrana ulaska u Rusiju u trajanju od pet godina.

Privođenje privrednika

Prema turskim diplomatskim izvorima, najmanje 26 turskih privrednika u srijedu je pritvoreno u ruskom crnomorskom gradu Krasnodaru. Ministarstvo vanjskih poslova Turske u subotu je pozvalo svoje državljane da odlože putovanja u Rusiju, ukoliko ona nisu hitna, zbog zategnutih odnosa dvije zemlje.
Ruski predsjednik Vladimir Putin je u subotu zatražio nametanje sankcija Turskoj, koje uključuju zabranu za određenu vrstu robe te zabranu produženja ugovora o radu za Turke koji rade u Rusiji.
Dekret objavljen na internetskoj stranici Kremlja je uslijedio nakon što je ranije ove sedmice Turska oborila ruski borbeni avion.
U saopćenju se navodi koja roba će biti zabranjena, niti je dato više detalja. Međutim, dekretom je zatražena obustava letova iz Rusije u Tursku te da ruske turističke agencije prestanu nuditi ponude za odmor koje uključuju boravak u Turskoj.
Turske zračne snage su u utorak, 24. novembra, oborile ruski avion SU-24 zbog kršenja turskog zračnog prostora, iako su ruski piloti upozoreni deset puta u roku od pet minuta da promjene pravac kretanja.