Deportacija balkanskih izbjeglica

Ispraćaj nepoželjnih!!! Njemački dnevnik "Bild" bio je svjedok dramatičnih scena deportacije jedne izbjegličke porodice iz Srbije (čija se nacionalnost po običaju ne navodi), koja je zajedno sa još 30 azilanata porijeklom iz Srbije i sa Kosova, trebalo da u pratnji pokrajinske policije Meklenburg-Forpomeranije bude sprovedena do aerodroma u Hamburgu, a odatle čarter-letom vraćena za Beograd i Prištinu.

Policajci Nojbrandenburga su zajedno sa službenicima Ureda za strance krenuli u "nimalo jednostavnu akciju deportovanja, jer je riječ o više porodica koje imaju malu djecu", najavio je policijski komesar Markus Palentin.

- Dva puta nedjeljno se izvode slične, noćne i nenajavljene akcije, jer tako imaju najviše izgleda za uspješnu deportaciju - kazao je komesar.

Riječ je pretežno o izbjeglicama iz Srbije, sa Kosova i iz Crne Gore, tzv. sigurnih zemalja porijekla, koje već mjesecima ignorišu naloge da moraju napustiti Njemačku.

Prema detaljnom opisu izvještača koji se pridružio ekipi za protjerivanje nepoželjnih gostiju, učesnici akcije najprije su osigurali zadnji dio zgrade, u čijem prizemlju živi četvoročlana porodica iz Srbije. Jedan od policajaca objasnio je reporteru da mnogi azilanti bježe tako od prisilne deportacije. Zato policajci zvone kod susjeda, kako bi neopaženo ušli u zgradu.

Službenik Ureda za strance, poslije ulaska u stan, pokazuje porodici pravosnažnu odluku o deportaciji. Odmah počinje žestoka diskusija. "To ne može, ne danas, mnogo sam bolesna", insistira majka.

Žena pada u nesvijest, ne reaguje na obraćanje i lakše drmusanje. Njen devetogodišnji sin gorko plače, a zatim odlazi sa svojom malom sestrom u dječju sobu. Međutim, dječak se brzo vraća jer mora da prevodi za oca, pošto je mališan jedini u familiji koji govori njemački. Porodica tu živi tri godine.

Otac je primoran da spakuje odjeću i lične stvari.

Kola hitne pomoći su odvezla majku u bolnicu. "Čim postane ozbiljno, odjednom dobiju bolove ili se sruče pred našim očima. Ali, i to moramo da uzmemo za ozbiljno", kaže službenik Ureda za strance.

Otac i djeca s torbama su prevezeni autobusom do stanice. Oni smiju da ostanu dok ženi ne bude bolje, a onda mogu da se nadaju sljedećoj noćnoj posjeti, piše novinar "Bilda".

Milom ili silom

Odbijeni azilant mora da napusti Njemačku u roku od 30 dana, inače će u suprotnom morati da se prisilom natjera da otputuje. U ovoj godini je više od 15.000 osoba deportovano iz zemlje, a 25.000 je u istom periodu dobrovoljno napustilo zemlju. Do kraja septembra zavedena su imena 193.500 osoba sa statusom "obaveze da otputuju iz zemlje", ali još nisu protjerani.

Sto povratnika

U Saksoniji i Saksoniji-Anhaltu je u srijedu organizovana zbirna akcija u kojoj je 100 osoba vraćeno na Kosovo i u Albaniju.