Putin najavljuje žestok odgovor

Predsjednik Rusije Vladmiri Putin najavljuje žestok odgovor Rusije i zaoštravanje odnosa sa Zapadom nakon što je Turska oborila ruski vojni avion SU-24.

Brojni analitičari predviđaju prekid dobrih odnosa između Rusije i Turske, drugi smatraju da ovaj događaj ne bi trebao narušiti odnose pomenutih zemalja, a CNN je objavio analizu u kojoj se konstatuje da je Treći svjetski rat već počeo.

"Ovo je tek početak. Svako u ovoj borbi ima neprijatelje i prijatelje na suprotnim stranama. Ovako izgleda svjetski rat: čudni saveznici, suprostavljeni planovi, savezi stvoreni sa određenim ciljem. Kada kažemo "svjetski rat" obično mislimo na dva velika sukoba 20. vijeka. Upadljivo je da ovoga puta SAD odbijaju da se uključe - to je želja javnosti da ostane van sukoba, da kaže "ovo nije naša borba". Nije izvjesno koliko će to trajati, ali možda bi trebalo da se sjetimo da su ti ratovi okončani tek kada SAD više nisu mogle da se prave da ih ne pogađa brutalni sukob koji bijesni hiljadama kilometara od američkih obala", navodi CNN.