Užas u Njemačkoj

Humanitarne organizacije upozoravaju na teško stanje žena i pripadnika LGBT zajednice u izbjegličkim logorima širom Njemačke i traže poseban smještaj za ove izbjegličke skupine, koje su izložene seksualnom nasilju, prenose mediji u Njemačkoj.

"Nema žene u izbjegličkim logorima koja nije doživjela prodorne poglede, odvratne komentare, nedozvoljeno dodirivanje ili čak silovanje", saopšteno je na zajedničkoj konferenciji za list organizacija "Women in Exile".

Nakon obilaska izbjegličkih logora organizacije su došle do zaključka po kojem je stanje u ovim masovnim smještajima za žene, ali i pripadnike LGBT zajednice alarmantno, piše Index.

"Izbjegle žene i LGBT osobe su zbog spola ili spolnog identiteta višestruko izložene nasilju i diskriminaciji: kroz rasističke napade i pooštrene zakone o azilu te kroz traumatična iskustva tokom bijega u Njemačku, koja se nastavljaju u izbjegličkim logorima u Njemačkoj, u vidu seksualnog nasilja, nedostatka privatnosti i straha od protjerivanja", stoji u saopštenju humanitarnih organizacija koje govore o "strukturalno uvjetovanom seksualnom nasilju".