Uključujući i turiste

Oni koji se budu oglušili o zabranu, uključujući i turiste, platit će kaznu između 10 franaka i 10.000 franaka.

Žene koje budu nosile nikabe, muslimanske šalove kojima žene skrivaju lice, mogle bi biti kažnjene i do 10.000 dolara u švicarskom kantonu Ticino gdje se govori italijanski jezik, prema novom zakonu koji brani nošenje ove nošnje u javnosti, javljaju agencije.
Zakon je stupio na snagu jučer nakon što je više od 50 posto stanovnika Ticina glasalo za zabranu prekrivanja lica na javnim mjestima.
Ova zabrana se trebala odnositi i na ljude koji prekrivaju lica sa, na primjer, maskama i fantomkama tokom demonstracija.
Međutim, agencije prenose kako su se zakonodavci odlučili da se ova zabrana odnosi samo na nikabe kako bi se izbjeglo upoređivanje ovih žena sa maskiranim demonstrantima i huliganima.

Zabrane u drugim državama

Oni koji se budu oglušili o zabranu, uključujući i turiste, platit će kaznu između 10 franaka (100 dolara) i 10.000 franaka (10.000 dolara).
Ovakva muslimanska nošnja je već zabranjena u nekim državama.
Francuska je donijela zabranu nošenja burke i sličnih odjevnih predmeta koji sakrivaju lica 2010. godine, a nakon nje su uslijedile iste ili slične zabrane u Belgiji, Italiji, Danskoj i Holandiji.