Nakon deset upozorenja u pet minuta

Turska navodi da je avion povrijedio zračni prostor te zemlje, Rusija tvrdi da se SU-24 nalazio na nebu iznad Sirije.

Oružane snage Turske oborile su ruski vojni avion nedaleko od sirijske granice, saopćile su turske vlasti.
Vojni avion ruske proizvodnje tipa SU-24 oboren je nedaleko od tursko-sirijske granice nakon deset upozorenja u pet minuta, saopćeno je iz Generalštaba Oružanih snaga Turske.
Turska je saopćila da je oborila borbeni avion ruske proizvodnje na sirijskoj granici zbog narušavanja turskog zračnog prostora. 
Dva turska zvaničnika su za Al Jazeeru kazali da su avion u utorak srušili pripadnici turske vojske na osnovu pravila o stupanju u sukob. 
Izvještaji navode da se avion srušio na turskoj teritoriji u selo Yamadi, u Latakiji. 
Kako Al Jazeera saznaje, jedan od dva pilota je zarobljen i ubijen. 
Oružane snage Republike Turske sa dva borbena aviona F-16 oborile su vojni avion nakon što je letjelica narušila turski zračni prostor, dodaje se.
Piloti srušenog aviona nisu se obazirali na upozorenja, a letjelicu su pri padu napustili skočivši padobranom, prenosi Anadolija.
Turski premijer Ahmet Davutoglu tražio je od Ministarstva vanjskih poslova da se o "razvoju događaja na sirijskoj granici" konsultira s NATO-om, Ujedinjenim narodima i drugim uključenim zemljama, prenose turski mediji.
Televizije NTV i CNN-Turk emitirale su snimke vojnog aviona u plamenu kako se ruši u planinama blizu turske granice naspram južne provincije Hatay.

Rusija: Avion bio u zračnom prostoru Sirije

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov saopćio je da Kremlj pouzdano zna da se ruski borbeni avion nalazio iznad Sirije, u sirijskom zračnom prostoru.
Dodao je da u ovom trenutku ne bi bilo ispravno govoriti o bilo kakvim posljedicama po rusko-turske odnose.
"Ne bi bilo ispravno u ovom trenutku davati bilo kakve ocjene, pretpostavke i iznositi zaključke dok ne budemo imali cijelu sliku", rekao je Peskov novinarima u Sočiju.
Prema njegovim riječima, Kremlj pouzdano zna da se avon Su-24 nalazio iznad Sirije.
"Ipak, još nismo dobili od našeg Ministarstva odbrane informacije o uzrocima pada aviona. Znamo sigurno da se on nalazio u zračnom prostoru Sirije", naglasio je Peskov.
Dodao je da postoji mogućnost da se predsjednik Rusije Vladimir Putin danas oglasi povodom ovog incidenta.
Peskov je, također, rekao da Kremlj ne zna da li je posjeta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Turskoj, najavljena za sutra, odložena zbog incidenta sa avionom.
Rusko Ministarstvo odbrane ranije je saopćilo da je borbeni avion SU-24 srušen u Siriji u napadu sa zemlje, a ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je javno obraćanje u popodnevnim satima. 
"Istraga o okolnostima pada ruskog aviona je u toku“, navedeno je iz Ministarstva, kao i to da je avion bio u sirijskom zračnom prostoru na 6.000 metara visine, prenosi ruska agencija TASS. 
Ministarstvo je potvrdilo da su se dvojica pilota srušenog aviona na vrijeme katapultirala i padobranima se spustili na zemlju, te da se utvrđuje šta se desilo s njima.