Alternativni, mirni politički process

Nevladino udruženje Kvartet za nacionalni dijalog (National Dialogue Quartet) iz Tunisa dobitnik je Nobelove nagrade za mir za 2015. godinu, saopšteno je u Oslu.

Riječ je o udruženju više nevladinih organizacija koje je nastalo 2013. godine i zaslužno za izgradnju pluralističke demokratije u Tunisu, nakon Jasmin revolucije 2011. godine.
"Kad je demokratski proces u Tunisu bio u opasnosti da se uruši usljed političkih ubistava i rasprostranjenih društvenih nemira, udruženje je uspjelo da uspostavi alternativni, mirni politički process u vrijeme kad je zemlja bila na ivici građanskog rata", navela je komisija.
Dodaje se da su dobitnici Nobelove nagrade pomogli da Tunis u samo nekoliko godina uspostavi ustavni poredak i vlast koja garantuje temeljna ljudska prava čitavoj populaciji, nevezano za pol, politička i religijska uvjerenja građana.
Članovi Kvarteta su sindikat UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), Konfederacija za industriju, trgovinu i zanate (Union Tunisienne de l’Industrie, du Commerce et de l’Artisanat), Liga za ljudska prava (La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l’Homme) i Udruženje advokata (Ordre National des Avocats de Tunisie).