Bila na čelu bande od 300 ubica

Jedna od najpoznatijih žena plaćenih uica u Meksiku, Melissa Margarita Calderon Ojeda (31), uhapšena je nakon što ju je izdao partner koji se nagodio s vlastima da mu, u zamjenu za informacije o njoj, smanje zatvorsku kaznu, prenosi Jutarnji.

Za Calderon Ojedu, u svijetu meksičkog podzemlja poznatu pod nadimkom La China, vjeruje se da je na čelu skupine ubica s 300 članova te da je odgovorna za više od 150 ubistava u razdoblju od deset godina u meksičkoj pokrajini Baja California Sur.

Meksičke su vlasti obavijestile kako je uhapšena 19. septembra bez ijednog ispaljenog metka zahvaljujući obavještajnim podacima o njenom skrovištu. Međutim, prema informacijama medija, izdao ju je partner Héctor Pedro Camarena Gómez, koji je uhapšen nešto ranije. Calderon Ojeda zaustavljena je na aerodromu Los Cabos na sjeveru Meksika i tu je prekinuta njena “karijera”.

Pokazala okrutnost i vještine u svijetu podzemlja

U svijet kriminala je ušla 2005. godine započevši ljubavnu vezu s pripadnikom kartela Damaso koji je povezan s najpoznatijim meksičkim narkokartelom Sinaloa, piše BlogDelNarco, a prenosi Independent. Iako je riječ o svijetu kojim dominiraju muškarci, Calderon Ojeda se uspela na sam vrh organizacijske ljestvice - priča kaže preko leševa.

Mike Vigil, bivši šef međunarodnih operacija u američkoj agenciji za borbu protiv droge DEA, izjavio je da je Calderon Ojeda zapovijedala jednom od jedinica kartela Damaso. Za Telesur TV je rekao da je Calderon Ojeda jedna od najmoćnijih žena meksičkih kartela. - Vrlo malo žena uspjelo se probiti na vrh poput nje. Rijetko koja je pokazala okrutnost i vještine poput nje - ustvrdio je Vigil.



Sama Calderon Ojeda optužena je da je lično izvršila devet ubistava, piše meksički novinski portal Proceso. Britanski Daily Mail Online, pak, piše kako je u junu napustila kartel Damaso nakon što je prethodni šef te organizacije, Abel Quintero, pušten iz zatvora te je od nje trebao preuzeti zapovjedništvo. Calderon Ojeda odlučila je stvoriti vlastitu organizaciju za plaćena ubistva te je došlo do vala nasilja zbog okršaja dviju rivalskih bandi u Baja California Suru, tačnije gradu La Pazu, poznatom turističkom odredištu. Kako su joj za petama bili i bivši saradnici i policija, bila je primorana sve češće mijenjati automobil i skrovište.