U 120 misija

Kampanja zračnih napada koju ruska vojska sprovodi u Siriji za sedam dana uništila je mnogo više meta na strani terorističkih grupacija nego što je to učinila američka vojska u istom vremenskom razdoblju.

Rusija je započela kampanju 30. septembra i od tada je obavljeno 120 misija.
Kako prenosi RT, u tim napadima uništeno je:
71 oklopno vozilo
20 drugih vozila
19 komandnih postrojenja
2 komunikaciona centra
23 skladišta nafte i municija
6 centara za proizvodnju automobila bombi
nekoliko artiljerijskih jedinica
nekoliko trening kampova
Naime, iz ruskog Ministarstva odbrane istaknuli su da je cilj operacija smanjiti mogućnost pobunjenika za izvršavanje napada na položaje vladinih snaga.
Mete ruskih napada raspoređene su širom Sirije, od IDIL-ovog sjedišta u Raqqi na sjeveroistoku, antičkog grada Palmire, pa sve do položaja drugih pobunjeničkih grupa u glavnom gradu Damasku. 
Stručnjaci smatraju da su ruski napadi demoralisali mnoge pripadnike terorističkih grupa, tako da je zabilježen povećan broj dezerterstva u njihovim redovima.
Suštinska razlika u američkim i ruskim napadima jeste to što Rusi konstantno napadaju i onemogućavaju terorističkim grupama da se regrupišu i oporave od napada. S druge strane, američko djelovanje svedeno je na usporavanje napretka terorista. Prema izjavama pojedinih očevidaca napada, ruski avioni lete mnogo niže od američkih, tako da su precizniji prilikom gađanja meta.
Također, Rusi su u Siriji sagradili i vlastitu zračnu bazu. Naime, iz Ministarstva odbrane istaknuli su da je glavna svrha baze u Latakiji mogućnost što bržeg i konstantnog djelovanja.
Osim Sirije, u narednom periodu planirano je proširivanje ruskih vojnih aktivnosti i na Irak, čime bi se povećao nivo kooperacije između Bagdada, Moskve, Damaska i Teherana.