Monstruozna presuda u Indiji

Dvije sestre iz Indije, od kojih jedna ima 23 godine a druga samo 15, osuđene su na kaznu silovanja jer je njihov brat pobjegao sa udatom ženom iz više klase.

Odluku o brutalnoj i besmislenoj kazni za Minakši Kumari i njenu maloljetnu sestru iz okruga Daghpat, blizu Nju Delhija, donijelo je seosko veće. Oni su naredili i da one moraju da paradiraju ulicama gole sa licima prefarbanim u crno, piše srbijanski Alo.

Užasavajuću kaznu otkrila je svjetska nevladina organizacija za ljudska prava “Amnesty International”, koja je saznala i da su sestre sa porodicom pobjegle iz sela.

Brat djevojaka Ravi zaljubio se u djevojku iz Jat kaste, koja je viša on njegove “nedodirljive” kaste u kojoj su ljudi koji su na samom dnu indijskog društva.

Porodica bogate djevojke ju je natjerala na udaju za nekog drugog u februaru, ali je ona pobjegla sa Ravijem u martu.

Kao kaznu 31. jula seosko veće je naredilo da se Ravijeve sestre siluju u znak osvete za njegova dijela.

S obzirom da je Ravijeva porodica napustila selo, njihova kuća je opljačkana.

Sumit Kumar, drugi brat od djevojke Minakši, rekao je organizaciji “Amnesty International” da su članovi Jat kaste veoma moćni članovi seoskog veća i da je njihova odluka finalna.

Njegova porodica strahuje za svoje živote pa se zato ne vraćaju u selo. Minakši je podnijela peticiju na indijskom sudu gdje traži zaštitu.

Njen otac se takođe žalio vlastima rekavši da ga je uznemiravala porodica djevojke sa kojom je njegov sin pobjegao, a i policija.

“Amnesty International” je takođe podnijela peticiju indijskim vlastima kako bi se zaštitile seste.

U njihovoj molbi piše: “Ovakve kaste rasprostranjene su u nekim dijelovima Indije. Oni često pišu pravila ponašanja i interakcije u selima. Ništa ne može da opravda ovakvu kaznu. Nije fer. Nije pravedno i protivzakonito je”.