Priznali nezavisnost

Srbija više ne bojkotuje kosovsku zastavu, napisao je na svom Twitter nalogu zamjenik ministra spoljnih poslova Petrit Selimi, uz objavljivanje fotografije sale u kojoj se ove nedjelje u Beču održavao samit o Zapadnom Balkanu, na kojoj je istaknuto šest zastava kao simbola šest balkanskih zemalja: Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija, ali i Kosovo.

Korak dalje otišla je prethodno i Evropska unija koja je Kosovo takođe nazvala zemljom, priznajući je kao 6. državu na Balkanu.

U saopštenju za medije Evropske komisije, pod nazivom "Podrška Evropske Unije za Zapadni Balkan na samitu u Beču 2015" koji se može pročitati na sajtu Evropske unije, objavljenom dan pred održavanje susreta lidera Zapadnog Balkana, ali i prijateljske fudbalske utakmice u kojoj su simbolično u jednom timu igrali predstavnici sa Balkana, navodi se da će se ovim samitom izgraditi napredak od kada je prošle godine u isto vrijeme održan isti samit u Berlinu, i da će se na njemu razvijati dalja saradnja između 6 balkanskih zemalja.