Mađarska policija je saopštila danas da je u ovoj zemlji u srijedu registrovan 3.241 novi ilegalni migranat, što je najveća cifra zabilježena ove godine u jednom danu.

Najviše migranata je otkriveno na teritoriji Pogranične Županije Čongrad – čak 2.958, među kojima i 698 djece.

Najveći dio njih otkriven je u okolini naselja Reske, u blizini granice sa Srbijom, a uglavnom dolaze iz Sirije, Pakistana i Avganistana.

Svi oni predati su u nadležnost mađarskim imigracionim organima.

Talas migranata, sudeći po podacima nadlježnih, prošao je kroz Suboticu jer je sinoć registrovano gotovo upola manje dolazaka u odnosu na prethodna dva dana kada dnevno stizalo više od 1.000 migranata.

Na subotičkoj autobuskoj stanici rečeno je da je juče tokom cijelog dana realizovano ukupno 18 polazaka iz Beograda za Suboticu, a većina migranata je nastavljala put dalje ka Kanjiži, ka kojoj su sa subotičke stanice realizovana 22 polaska.

Mađarska policija ispaljivala je prethodnih dana suzavac na migranate koji su pokušali da napusti prihvatni centar za izbjeglice u mjestu Reske, blizu srpske granice.

Mađarska je suočena sa talasom migranata, koji prelaze južnu granicu, duže koje Mađari grade ogradu da bi se suprotstavili najgoroj izbjegličkoj krizi od Drugog svjetskog rata.













(blic)