UŽASNA SMRT

U kamionu hladanjači, koji su krijumčari koristili za prebacivanje ilegalaca, koji je u Austriji kontrolisan juče, nakon dužeg stajanja na autoputu A4 kod mjesta Parndorf, pronađeno je 71 tijelo. Austrijski list "Krone" javlja da su tri osobe uhapšene zbog ove tragedije.

List nije naveo izvor ove informacije, a još nema potvrde od Ministarstva policije Austrije.
Tanjug javlja da je uhapšeno sedam osoba.
Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, na koje se poziva bečki dnevnik "Kronen Zeitung", žrtve su bile odrasle osobe i nije bilo djece.
Prema rezultatima istrage, hladnjača od 7,5 tona je u ranim jutarnjim satima u srijedu krenula iz Budimpešte, a oko devet sati prije podne bila je na mađarsko-austrijskoj granici, koju je prešla tek tokom noći.
U četvrtak rano ujutro, između pet i šest sati, kamion je ostavljen u zaustavnoj traci na autoputu A4 kod austrijskog mjesta Parndorf.
Službenici kompanije "Asfinag", koji rade na održavanju puteva, prijavili su policiji da jedno vozilo duže stoji u zaustavnoj traci na autoputu, pa su čuvari reda pošli u kontrolu.
Prilikom otvaranja kamiona otkriven je veliki broj ljudskih tijela, izbjeglica koje su se ugušile tokom vožnje.
Tragovi unutrašnjosti kamiona pokazuju da su žrtve pokušavale da otvore vrata, ali da im to nije uspjelo. Tako je u kabini, na strani suvozača, pronađena pukotina, koju su izbjeglice napravile u pokušaju da se izbave iz kamiona.
Kamion je bio u vlasništvu jednog slovačkog prerađivača mesa, čiji je vlasnik češki ministar finansija i vicepremijer Andrej Babiš, inače po nacionalnosti Slovak, ali ga je, prema dostupnim podacima, jedan Rumun legalno otkupio i prijavio u Mađarskoj, u gradu Kečkemet, pa je imao mađarske tablice.
Austrijska policija, zajedno sa kolegama iz Mađarske, traga za krijumčarem koji je vozio kamion i pobjegao sa lica mjesta.
Kako prenose mediji, trag vodi u Mađarsku.
Ministarstvo unutrašnjih poslova poručuje da neće tragati samo za krijumčarom, već i za osobama koje stoje iza njega, jer se pretpostavlja da se radi o organizovanoj bandi krijumčara, čiji šefovi se nalaze u Rumuniji.
U Austriji, kao i širom Evrope, ova tragedija je potresla javnost, a pojedini političari govorili su čak i o masovnom ubistvu, te je zatraženo da se pojača borba protiv krijumčara ljudi.