Čurkin branio srpske stavove u UN-u

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao je da se Rusija zalaže da budu istraženi svi zločini koji su tokom sukoba u BiH izvršeni nad svim narodima, Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, zapitavši se treba li postavljati pitanje ko je od njih stradao više.

Navodeći podatak da je više stotina hiljada Srba moralo da napusti svoje domove, Čurkin je rekao da se može zaključiti da su Srbi patili kao drugi, ako ne i više.

On je dodao da se pred regionom i svijetom postavlja zadatak da se postigne potpuno smirivanje situacije u BiH, te da bi usvajanje nacrta rezolucije koji je iznijela Velika Britanija bilo kontraproduktivno i samo vodilo povećanju tenzija u regionu.

-Taj nacrt je nekonstruktivan, konfrontativan i politički motivisan. Sadržavao je značajna iskrivljivanja čiji je rezultat da se krivica za ono što se dogodilo svaljuje samo na jedan narod. Pristup prema kom se iz svih ratnih zločina izdvaja samo jedan, apsolutno je neprimjeren i produbljuje ionako podijeljeno društvo u BiH", rekao je Čurkin, prenosi "Sputnjik".

On je podsjetio da je Rusija predložila alternativnu, izbalansiranu varijantu, ali da su njeni ključni prijedlozi ignorisani.

Čurkin je rekao da je takav stav iznesen i u pismima zvaničnika Srbije i Republike Srpske upućenim UN.

On je upozorio da u širem kontekstu u predloženom nacrtu ne može da se ne uoči pokušaj da se izvrši pritisak na Banja Luku i Beograd, prenosi Patria.