Stvaranje

Turski predsjednik Erdogan kazao kako razmatra prijedloge da uspostavi "tampon-zonu" duž tursko-sirijske granice.

Turska se priprema da pošalje 20.000 vojnika u Siriju kako bi se borili protiv pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i snaga lojalnih državnom predsjedniku Basharu al-Assadu, prenosi britanski Daily Mail.
Isti medij navodi kako je turski lider Recep Tayyip Erdogan kazao da razmatra prijedloge uspostavljanja „tampon-zone“ duž tursko-sirijske granice tako što bi jedinice njegove države zauzele seriju graničnih prijelaza koje drže jedinice ISIL-a.
Na sastanku državnog Vijeća sigurnosti Erdogan je rekao kako bi se pojas sirijske teritorije, dug gotovo100 kilometara i 32 kilometra širok, koristio za uspostavljanje izbjegličkih kampova za dva miliona osoba koje su pobjegle od borbi koje su izbile u Siriji prije tri godine.
Turski premijer Ahmet Davutoglu u nedjelju je kazao kako je njegova država spremna odgovoriti na svaku „nepredviđenu situaciju“ kada je riječ o sigurnosti na granicama Turske sa Sirijom i Irakom.
"Ukoliko ikada dođemo do zaključka da postoji bilo kakva prijetnja za turske granice, naša država je spremna za svaku nepredviđenu situaciju i uradila je sve neophodno kako bi bila spremna“, izjavio je Davutoglu na otvaranju jedne izložbe u Istanbulu.
"Treba svima biti poznato da su Oružane snage Turske, naša nacija i naše snage sigurnosti u kompletu spremne da održe mirno okruženje u našoj državi i nema prostora ni za kakvo zanemarivanje kada je riječ o ovoj temi.“

Izbjeglička kriza

Međutim, pojas zemlje koji Turska predlaže da preuzme značio bi i sprečavanje spajanja dva područja koja kontroliraju kurdski YPG borci.
Jedinice YPG-a su izdanak Radničke partije Kurdistana (PKK) koja godinama u Turskoj izvodi napade.
Zbog toga je Turska odbila doći u pomoć Kurdima koje su napale jedinice ISIL-a, naročito kod graničnog grada Kobanija.
Erdogan je ranije kazao kako će se "po svaku cijenu“ boriti protiv stvaranja kurdske države na sjeveru Sirije.
Osvajanje grada Tal Abyada otvorilo je puteve Kurdima da povežu svoje uporište na sirijskom sjeveroistoku sa ranije žestoko izoliranim Kobanijem, gradu poznatom po otporu višemjesečnim napadima ISIL-a.
Iako ideja vojne intervencije preko granice nije popularna u Turskoj, državi prijeti izbjeglička kriza sa kojom se teško bori.
Gotovo dva miliona Sirijaca je od početka borbi 2013. izbjeglo u Tursku.

Jordanski potez

Iako velika migracija predstavlja žestoku humanitarnu krizu, ona izaziva i probleme za sigurnost.
Dok migranti bježe preko Mediterana u Italiju, strahuje se da pripadnici ISIL-a koriste gužvu i kriju se među izbjeglicama kako bi nakon bijega izvršili napade.
Sa druge strane, vojna akcija oko teritorija koje kontroliraju Kurdi mogla bi razljutiti tursku kurdsku manjinu u vrijeme kada je mirovni proces pauziran.
Viši oficir PKK-a Murat Karayilan kazao je za jedan kurdski portal kako će grupa uzvratiti ukoliko dođe do vojne intervencije u kurdskim dijelovima Sirije.
Turska od samog početka sukoba traži stvaranje „tampon-zone“ pod kontrolom međunarodnih snaga kako bi se osiguralo utočište za izbjeglice, podsjeća Telegraph.
Istovremeno je i Jordan, južni sirijski susjed, najavio stvaranje „tampon-zone“ na jugu Sirije, također sa namjerom borbe protiv ISIL-a i Assada.